Informare
x

Dacă întâmpinați probleme în navigarea site-ului www.artmark.ro, iar programul de navigare pe internet folosit este Internet Explorer, vă rugăm să încercați consultarea site-ului nostru de pe alte programe de navigare: Chrome, Firefox, Edge etc.
Mulțumim!

Istoric

2023

Iulie - În premieră, Casa de Licitații A10 by Artmark dedică, în exclusivitate, o licitație culturii pop urbane. „Toyz. Contemporary Collectibles” a reunit cele mai valoroase perechi de sneakers din România, create în urma colaborărilor rare dintre celebre branduri de pantofi sport, personalități legendare ori mărci renumite din industria fashion, dar și jocuri video, figurine inspirate din benzile desenate ori skateboard-uri unicat. Jucăriile preferate ale domnilor au fost motocicletele Harley Davidson. Pentru pentru 24.000 de euro a fost adjudecat modelul VL 1930-1936, iar pentru 10.000 de euro modelul XLH 1000 sportster. O premieră a licitației a fost perechea de sneakers „Air Jordan 1 Retro High OG”, care poartă semnătura olografă a artistului Selly. Modelul din licitație a fost adjudecat pentru 600 de euro, fiind una dintre cele mai noi declinări ale legendarului Air Jordan 1. Fondurile colectate în urma adjudecării piesei au fost donate campaniei Crucii Roșii Române în vederea susținerii campaniei #totilascoala, inițiativă lansată de Selly pentru prevenirea abandonului școlar.
Casa de Licitații A10 by Artmark scoate, în premieră națională, la licitație cărțile fundamentale ale limbii române: „Biblia de la București”, care a fost adjudecată pentru 36.250 de euro și „Cazania lui Varlaam”, care a fost adjudecată pentru 8.500 de euro. Exemplarele rare provin din colecția istorică a celebrului critic literar Șerban Cioculescu.
Sabin Bălașa a cucerit, din nou, cu universul său albastru colecționarii și pasionații de artă. În cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, care a înregistrat o rată de adjudecare de 64%, opera „Muze” a fost adjudecată pentru 27.000 de euro, iar lucrarea „Stăpâna lumii” pentru 15.000 de euro, urmată de „Adolescență”, care s-a adjudecat pentru 13.000 de euro. Astfel, arta contemporană rămâne o opțiune tot mai atractivă pentru colecționarii și investitorii din România, oferind bucurie estetică și un potențial de creștere valorică.
Ultima colecție de artă a lui Corneliu Vadim Tudor, considerată o comoară culturală care reflectă gusturile și pasiunile omului politic, a fost scoasă la licitație în cadrul unui eveniment dedicat artei românești moderne și contemporane. Cei mai râvniți artiști ai colecționarilor și pasionaților de artă au rămas Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Constantin Piliuță ori Ștefan Câlția.
Cea mai mare colecție privată de monede antice și medievale, marea majoritate în legătură cu spațiul românesc de circulație a încheiat sezonul de licitații într-un eveniment dedicat numismaticii universale. Cea mai valoroasă piesă a licitației a fost adjudecată pentru 7.000 de euro - moneda din aur de 20 de lei din 1870, gradată XF 40.

Iunie - Cel mai important eveniment estival al pieței românești de artă - Licitația de Vară - a reunit 203 opere de artă semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești și care provin din colecții reputate ori din familia artiștilor faimoși. Cele mai importante colecții din cadrul Licitației de Vară au fost cea a familiei reunite Istrati-Grigorescu și cea a dr. Valeriu Tempea. Alături de importantele opere ce provin din numitele colecții prestigioase și-au făcut apariția și alte lucrări importante, precum cea semnată de Ioan Andreescu, poate cel mai rar dintre marii noștri maeștri. Opera „Case de țară”, realizată de Andreescu, a fost adjudecată pentru 55.000 de euro. Totodată, opera cel mai îndelung licitată a fost „Călătorie”, semnată Sabin Bălașa, care a cucerit publicurile de generații succesive începând cu anii 1980. Prețul de adjudecare al operei care a fost licitată timp de 11 minute a fost 50.000 de euro.
O rată de adjudecare de 71% a înregistrat Licitația de Artă Românească Veche, care s-a desfășurat în noul format de licitații - Timed Online Auction. Evenimentul desfășurat în ajunul Zilei Universale a Iei, care se marchează în România pe 24 iunie, a adus în fața iubitorilor de tradiții o impresionantă selecție de ii, costume populare din colecții renumite. Licitația de Artă Românească Veche a reunit, pe lângă articolele vestimentare, și alte aproximativ 200 de piese de artă tradiționale, care reflectă bogăția culturii populare românești. Pentru 1.200 de euro s-a adjudecat costumul de sărbătoare, format din ie cusută cu fir metalic, din zona Vrancea, iar pentru 2.250 de euro a fost adjudecat mojarul din bronz din 1512 ce provin din colecția Prof. Dr. Ion Chiricuță.

Mai - Casa de Licitații A10 by Artmark marchează împlinirea a 500 de licitații desfășurate în piața românească de artă într-un eveniment aniversar de promovare a artei contemporane, de această dată, fiind prima licitație de artă contemporană cu sală după trei ani de organizare exclusiv online. Vedeta contemporană, în cadrul evenimentului aniversar, a fost Ion Țuculescu a cărui operă „Câmp de rapiță” a fost adjudecată pentru 43.000 de euro. Un impresionant spectacol a fost oferit, în timpul licitației, de lucrarea semnată Ioan Pârvan „Marii arlechini (Grup statuar cu cinci personaje și o minge de bronz)”, care s-a adjudecat pentru 30.000 de euro. Suita de sculpturi a avut prețul de pornire de 2.000 de euro.
Evenimentul „Săbii, Pipe și Bastoane” aduce în fața iubitorilor de artefacte istorice o colecție impresionantă de piese deosebite, care au aparținut unor personalități celebre. Pipa Reginei Elisabeta, dăruită arhitecților bisericii Trinitatis Kirche din capitala Germaniei, Berlin, a fost adjudecată pentru 700 de euro. Neașteptată într-o licitație publică din România a fost sabia orientală, cu teacă lucrată în argint filigranat, cu funcție de paradă, fost cadou de protocol din partea conducătorului irakian Saddam Hussein către Friedrich Dickel, ministrul de interne al Republicii Democrate Germane, în cca. 1980. Piesa de colecție, realizată în vremea dictatorului arab a fost adjudecată pentru 3.950 de euro.
În cadrul evenimentului „Timeless”, dedicat eleganței, este adjudecat ceasul de mână al Zoiei Ceaușescu pentru 14.000 de euro. Piesa de colecție, decorată cu 58 de diamante, este creația brandului Jaeger LeCoutre.
„Un secol de Istorie - de la Monarhie la Comunism. Licitație de Artă și Istorie” a oferit colecționarilor și pasionaților de istorie acces la peste 300 de piese de colecție istorice ce au aparținut Regelui Carol I, Reginei Elisabeta, Reginei Maria sau Mareșalului Ion Antonescu. Cea mai valoroasă piesă a licitației a fost ceasul de buzunar al Mareșalului Ion Antonescu, care a fost adjudecată pentru 7.000 de euro. În cadrul aceluiași eveniment au fost scoase la licitație peste 30 de obiecte istorice ale familiei Ceaușescu, printre care: teza de doctorat în chimie „Polimerizarea izoprenului” semnată de Elena Ceaușescu, care s-a adjudecat pentru 1.000 de euro, dar și șapca bărbătească din bumbac ce i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, care a fost adjudecată pentru 1.400 de euro.
Casa de Licitații A10 by Artmark participă, pentru prima dată, la Salonul Internațional de Carte Bookfest - un eveniment de referință pentru iubitorii de literatură și colecționarii de carte. În premieră, publicul a admirat, vreme de patru zile, colecția de carte rară, dar și obiecte de artă și atmosferă, ce provin din biblioteca personală a celebrului critic literar Șerban Cioculescu. Una dintre cărțile rare, prezentate la Bookfest de către A10 by Artmark a fost Evangheliarul lui Macarie (zis și „Biblia lui Macarie”) - una dintre primele tipărituri de carte apărute pe teritoriul României.
Nu unul, ci două evenimente culturale deosebite au marcat Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță. Iubitorii de artă au avut ocazia să admire cele mai importante opere semnate de pictorul național Nicolae Grigorescu, completate de lucrări ale artiștilor moderni sau contemporani, inspirați de marele maestru. Totodată, cei care au pășit pragul Palatului Cesianu-Racoviță au avut ocazia să admire „Peretele de 1 milion de euro” ce a reunit cele mai valoroase și importante opere de artă clasice și contemporane din cadrul magazinului Dependent de Artă.

Aprilie - O colecție de pictură ce a aparținut omului politic Corneliu Vadim Tudor a fost scoasă la licitație în cadrul evenimentului dedicat Artei Românești Moderne și Contemporane. Cele câteva zeci de picturi a fost semnate de importanți artiști români precum Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna ori Sorin Ilfoveanu. Cea mai râvnită operă a colecției a fost acuarela „Casă țărănească”, semnată Gheorghe Petrașcu, care a fost adjudecată pentru 4.400 de euro.
Licitația de Whisky, Vinuri și Trabucuri de Colecție a înregistrat vânzări totale de peste 100.000 de euro și o rată de adjudecare de aproximativ 87%, fiind cea mai mare cifră atinsă la o licitație de vinuri și whisky-uri de colecție. Atracția evenimentului a fost whisky-ul Port Ellen Maltings, de 12 ani, îmbuteliat cu ocazia vizitei Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii la distileriile Port Ellen, în 9 august 1980. Eleganta sticlă, o raritate extremă, îmbuteliată în doar 40 de exemplare, a fost adjudecată pentru 15.000 de euro, fiind cel mai scump whisky vândut vreodată într-o licitație publică în România. Casa de Licitații A10 by Artmark a marcat și o nouă premieră, aducând în fața iubitorilor de rarități două butoaie de vin românesc de la Moșia Galicea Mare. Cele două baricuri de Fetească Neagră, din anii 2018 și 2019, au oferit un adevărat spectacol. Baricul de vin, Fetească Neagră 2019, a fost adjudecat pentru 20.500 de euro, fiind cel mai mare preț pentru un lot de vin românesc, dar și un record pentru piața românească. Cel de-al doilea butoi, din 2018, a fost adjudecat pentru 18.500 de euro, fiind pentru colecționarii de vinuri o investiție valoroasă și o oportunitate rară de a obține un vin de excepție.

Martie - Casa de Licitații A10 by Artmark lansează prima licitație, din România, cu un comisar AI. Noua tipologie de licitații - Timed Online Auction, a fost lansată în cadrul Licitației de Artă Istorică, inclusiv o colecție de numismatică și medalistică (Partea II). Astfel, licitația a fost administrată automat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0. Comisarul de licitație AI a fost creat pentru acest nou tip de format, fiind programat să îndeplinească mai multe sarcini importante în timpului procesului de licitație. Acesta a fost proiectat să monitorizeze activitatea participanților la licitație, să verifice și să valideze ofertele depuse, să identifice orice încălcare a regulilor licitației și să asigure desfășurarea licitației într-un mod transparent și echitabil pentru toți participanții.
Licitația de Primăvară, cel mai mare eveniment al pieței românești de artă din acest sezon, a înregistrat rezultate impresionante și a confirmat interesul solid pentru arta românească importantă: un total de aproximativ 1 milion de euro și o rată de adjudecare de peste 85%. La evenimentul aniversar - Licitația cu nr. 500, organizat pentru prima dată după 3 ani de licitații aproape exclusiv online, au participat 341 de palete, dintre care 80 de palete în sală și prin telefon. Evenimentul aniversar, cu nr. 500 - Licitația de Primăvară, a reașezat ierarhiile aprecierii și importanței în arta românească. Topul adjudecărilor a fost condus de Nicolae Tonitza, a cărui operă „Fetiță cu fundiță roz” a fost adjudecată pentru 110.000 de euro. Totodată, una dintre cele mai așteptate opere a evenimentului a fost pictura „Elisabeta Doamna în biroul său”, semnată de pictorul național Nicolae Grigorescu. Opera, ce provine din colecția istorică a diplomatului Viorel Tilea, reprezentând o variantă mai mică a celei finale aflate în colecția familiei regale a României, a fost adjudecată pentru 77.500 de euro.
Apariție în premieră la Casa de Licitații A10 by Artmark, dar și în România: iahtul Cranchi Perla 25 din 1998, care a fost adjudecat pentru 30.000 de euro, dar și exemplarul rarisim de bicicletă de competiție De Rosa Professional, care a fost folosită de campioni ai ciclismului precum Gianni Motta, Francesco Moser sau Moreno Argentin, fiind adjudecată pentru 1.950 de euro. PIese de colecție au fost adjudecate în cadrul Licitației de Curiozități Tehnice.
„Artă istorică”, „Numismatică de Colecție” „Carte Rară” și „Hărți Vechi” - au fost patru capitole importante ale primei părți a Licitației de Artă Istorică. Fiecare capitol a fost reprezentat de piese de colecție, apariții rare în piața românească, de valoare muzeală, reprezentând o oportunitate unică pentru colecționarii și iubitorii de artă istorică de a adăuga la colecțiile lor piese autentice și de valoare, care au rezistat trecerii timpului și care rămân mărturii al epocilor trecute.

Februarie - A10 by Artmark scoate, în premieră, la licitație Teza de licență scrisă de Titu Maiorescu, care a fost adjudecată pentru 2.000 de euro, dar și Teza de doctorat a Zoiei Ceaușescu „Extrapolări operatoriale”, care a fost adjudecată pentru 600 de euro. Ambele exemplare de colecție poartă semnătura olografă a autorilor.
Colecția de artă a farmacistului Rene Zdrafcovici a fost scoasă la licitație în cadrul evenimentului „Erudiție și Pasiune”, care a înregistrat o rată de adjudecare de 68%. Nicolae Tonitza s-a aflat în topul preferințelor colecționarilor, iar acuarela „Curte la Mangalia” a fost adjudecată pentru 12.000 de euro.
Tradiționalele Licitații de Mărțișor au oferit pasionaților și colecționarilor prilejul de a alege cadouri de colecție ori investiții inteligente. Pentru prețul de 21.000 de euro a fost adjudecat ceasul IWC Portuguese, ediție limitată F.A. Jones, nr. 248/500, cu mecanism tourbillon, iar pentru 20.000 de euro a fost adjudecată brățara tennis din aur alb, decorată cu diamante. Totodată, pentru 2.000 de euro a fost adjudecat cadoul-bijuterie al Reginei Elisabeta - un pandantiv din aur bicolor și argint, decorat cu perle, care provine din colecția familiei Launay, proprietara casei care găzduia protipendada societății românești, inclusiv cuplul regal Regele Carol și Regina Elisabeta.
Constantin Brâncuși s-a reîntors la Palatul Cesianu-Racoviță pe 18 februarie, zi care a marcat împlinirea a 147 de ani de la nașterea celui mai important și inovator artist al secolului XX. Expoziția aniversară a reunit opere simbol semnate de Constantin Brâncuși, obiecte personale ale marelui maestru, dar și experiențe new media „AiBrâncuși” de care s-au bucurat cei care au pășit pragul Palatului Cesianu-Racoviță.

Ianuarie - Anul 2023 a debutat cu 100% rată de adjudecare înregistrată în cadrul evenimentului „Universul Suprarealist”, care a reunit cei mai râvniți artiști moderni ai lumii - Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Rene Magritte, Edvard Munch ori Andy Warhol. În cadrul evenimentului a fost scoasă la licitație cea mai mare colecție de litografii semnate Salvador Dali, iar cea mai râvnită piesă a fost „Chipul Afroditei din Knidos într-un peisaj”, care a fost adjudecată pentru 1.110 de euro.
„Arta azi” - cel mai nou segment al artei contemporane rămâne în topul preferințelor tinerilor colecționari. Gorzo, Ana Bănică, Mircea Ciutu, Francisc Chiuariu, Felix Aftene sau Gheorghe Fikl sunt artiștii ale căror preocupări artistice reflectă subiectele zilei, precum munca în corporație, relația de cuplu, schimbările climatice, inteligența artificială, dependența de rețelele sociale ori explorarea sexualității, iar operele semnate de aceștia au completat noi colecții valoroase.
Prima și ultima fotografie ale lui Mihai Eminescu au fost expuse, pentru prima dată împreună, la Palatul Cesianu-Racoviță, de Ziua Națională a Culturii. Fotografiile originale, considerate fragmente de istorie, de valoare muzeală, au fost expuse doar o zi – duminică, 15 ianuarie, marcând, astfel, împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului național.
Expoziție istorică la Palatul Cesianu-Racoviță cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, care a pus noul stat România pe harta politico-administrativă a Europei. În premieră, și-au făcut apariția pușca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu. Astfel, cele 2 piese istorice, de valoare muzeală, au putut fi admirate în expoziția de o zi, marți, 24 ianuarie.

2022

Decembrie - Licitația de Iarnă a înregistrat o rată de adjudecare de 76% și vânzări totale de 854.550 euro, în creștere cu 5,7% față de totalul Licitației de Toamnă din luna octombrie, finalizată cu vânzări de 808.150 de euro. În cadrul licitației au participat 255 de palete (din care 66% online, iar celelalte în sala fizică de la Palatul Cesianu-Racoviță ori prin telefon), din care 89 au adjudecat. Topul adjudecărilor a fost condus de Ștefan Luchian a cărui operă „Toamna”, care provine din colecția istorică Victor Antonescu, a fost adjudecată pentru 90.000 de euro.
Licitația de Fapte Bune - primul eveniment-bilanț al carității din Români a îndeplinit obiectivul umanitar al celor 10 Fundații și Asociații participante, adunând 200.000 de euro pentru cauzele participante.
Vânzări de top au înregistrat și Licitațiile de Crăciun dedicate ceasurilor și bijuteriilor de colecție. Pentru 45.000 de euro a fost adjudecat ceasul Rolex Daytona din aur, cu diamante, iar pentru 6.000 de euro a fost adjudecat spectaculosul colier din aur realizat de designerul Lisa Sotilis, cea care a creat bijuterii pentru Andy Warhol sau Salvador Dali.
O rată de adjudecare de 99% a înregistrat mult-așteptata Licitație de Whisky-uri Rare și Vinuri de Colecție, iar de cea mai spectaculoasă adjudecare a avut parte whisky-ul Macallan Samaroli, vechi de 14 ani, care a fost adjudecat pentru 7.000 de euro. Sticla a fost îmbuteliată de R.W. Duthie în 1984 special pentru Osteria Apostoli din Milano. Samaroli este poate cel mai venerat îmbuteliator independent de whisky din Italia. Segmentul vinurilor de colecție a fost reprezentat de sticla Romanee-Conti Echezeaux, ediție limitată din 1996, care a fost adjudecată pentru 2.100 de euro.
Ultimul eveniment al anului 2022, organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, a fost dedicat numismaticii românești. „Cabinetul Numismatului - Licitația unei colecții de monede, medalii și plachete" a parcurs două milenii de istorie și a reunit peste 200 de piese, multe dintre acestea rare, disputate și de valoare muzeală. În cadrul evenimentul și-a făcut apariția, în mod inedit, medalia din argint „Prima Cameră a Deputaților Români” din 1859. Raritatea extremă era conferită membrilor primei Camere a Deputaților Principatelor Unite și a fost adjudecată în cadrul ultimei licitații pentru 3.500 de euro.

Noiembrie - Casa de Licitații A10 by Artmark anunță extinderea în Croația și Bulgaria. Cele două filiale din Sofia și Zagreb vor desfășura o activitate profesională de promovare culturală prin organizarea de expoziții și licitații tematice de artă și obiecte de colecție. Prin extinderea activității sale profesionale în Bulgaria și Croația, Casa de Licitații A10 by Artmark își confirmă angajamentul față de un model democratic de dezvoltare socială a culturii, la care în România A10 a contribuit consecvent în ultimii 15 ani, cu privire la arta și identitatea culturală românească. În acest fel, A10 by Artmak va contribui, prin sistemul de valorizare specific cadrului de licitație publică de artă, la organizarea modernă și transparentă a piețelor de artă vecine și la agregarea unei economii culturale reprezentative pentru arta și istoria specifice Estului Uniunii Europene.
A10 by Artmark scoate la licitație, în premieră, prima carte scrisă în limba română (Cazania lui Varlaam), care s-a adjudecat pentru 12.000 de euro. Exemplarul de colecție a oferit colecționarilor, bibliofililor și pasionaților de istorie accesul la o capodoperă a culturii românești medievale, fiind vârful oricărei colecții.
„De la clasic la contemporan - Licitația unei colecții de artă bucureștene” le-a oferit pasionaților și colecționarilor de artă o selecție de 159 de opere care au avut prețuri de pornire sub 1.000 de euro, fiind o ocazie specială pentru o investiție inteligentă. Răspunsul din partea adjudecatarilor a fost pe măsura evenimentului dedicat artei clasice și contemporane - o rată de adjudecare de 82%.
Cea mai mare colecție de costume populare, alături de antichități grecești și iatagane otomane au fost scoase la vânzare în cadrul Licitației de Artă Tradițională și Antichități, care a înregistrat o rată de adjudecare de 79%. Cea mai valoroasă piesă a licitației a fost coiful otoman din bronz aurit, care a fost adjudecat pentru 7.500 de euro, urmată de o premieră în piața românească de artă - impresionantul pumnal khanjar cu mâner din jad alb, specific Imperiului Mughal al Indiei, care a fost adjudecat pentru 5.000 de euro.
Premieră în piața românească de artă – opere din colecția scriitorului Marin Sorescu, alături de lucrări de artă contemporană semnate de artiști de top au fost reunite în evenimentul care a înregistrat o rată de adjudecare de72% - Licitația de Artă Postbelică și Contemporană.

Octombrie -Cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești a înregistrat vânzări totale de 808.150 de euro și o rată de adjudecare de 76%. „Natura statică cu cireșe, caise și tutun”, semnată Theodor Aman, a fost vedeta evenimentului, fiind adjudecată pentru 70.000 de euro. În cadrul aceluiași eveniment și-au făcut apariția, în premieră, o selecție de opere istorice, realizate în jurul anilor Războiului de Independență, semnate Gheorghe Tăttărescu - „Nifon Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”, veche de 150 de ani, dar și „Calinic Miclescu Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”, care a fost realizată de artistul oficial al Casei Regale Carol Popp de Szathmari în urmă cu 143 de ani.
Pentru 70.000 de euro s-a adjudecat simbolul industriei americane - un perfect exemplar Ford Mustang, în cadrul evenimentului dedicat eleganței „Bridal”. Modelul sport GT Fastback a fost, la momentul apariției, unul dintre cele mai rapide automobile de serie din lume.
O rată de adjudecare de 91% a înregistrat evenimentul care a reunit peste 500 de monede, organizate cronologic și care au ilustrat perfect istoria României. Cea mai râvnită piesă a fost moneda din aur de 100 lei din 1922, care s-a adjudecat pentru 12.000 de euro.

Septembrie - Noul sezon al pieței românești de artă a debutat cu nu mai puțin de 5 licitații ce au reunit peste 1.000 de opere de artă ori obiecte de colecție. Prima licitație a sezonului - „Arta Azi”, noul segment al artei contemporane, a reunit opere de artă și sculptură contemporană și artă digitală în format NFT. Topul adjudecărilor a fost condus de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, a cărui operă „Furtună în larg” a fost adjudecată pentru 25.500 de euro, urmat de artistul ieșean Felix Aftene, a cărui operă „Sărutul” a fost adjudecată pentru 9.000 de euro. Evenimentul „Arta Azi” a readus pasionații și colecționarii de artă în sala de licitații de la Palatul Cesianu-Racoviță. Astfel, licitațiile s-au desfășurat în format hybrid.
O rată de adjudecare de 85% a înregistrat Licitația patrimoniului unei galerii de artă din București, care a adus în fața pasionaților și colecționarilor de artă opere cu autenticitate garantată, reprezentative pentru arta românească, semnate de pictori precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Paul Verona. Cel de-al doilea eveniment al lunii septembrie a susținut pasionații și colecționarii în vederea construirii unei colecții de artă.

Iulie - În cadrul celor 3 evenimente au fost scoase la vânzare, prin licitație publică, peste 700 de loturi - opere de artă postmodernă și contemporană, lucrări de artă românească și europeană, dar și cărți sau fotografii de colecție. Primul eveniment al lunii – Licitația Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană - a totalizat vânzări de peste 300.000 de euro și o rată de adjudecare de aproape 80%, devenind a doua cea mai bună licitație de artă contemporană de sfârșit de an de piață de artă din ultimii 10 ani, fiind depășită doar de Licitația de Artă Contemporană din iulie 2020. Topul adjudecărilor a fost condus de Sabin Bălașa, a cărui operă „Mesaj de pace” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro, plecând de la un preț de pornire de 3.000 de euro. Bălașa a fost urmat de artistul Ștefan Câlția, a cărui operă „Iarnă” a fost adjudecată pentru 20.000 de euro.
Ultima licitație din acest sezon, dedicată cărților rare și fotografiilor de colecție a înregistrat un total de 130.000 de euro, fiind cea mai bună Licitație de Carte din 2022, dar și cea mai bună licitație de carte organizată de Artmark. Recordul a fost înregistrat de cea mai veche hârtie istorică românească pusă în licitație până astăzi – hrisovul de împroprietărire emis în 1412 de Alexandru cel Bun a fost adjudecat pentru 31.000 de euro.
Artmark a lansat noua platformă de licitare online - Artmark Live 2.0, care înlocuiește vechea platformă Artmark Live 1.0, lansată în urmă cu mai bine de zece ani, în 2011, la acea dată una dintre primele din Europa și din lume. Înglobând ultimele evoluții tehnologice, platforma asigură confidențialitatea 100% a datelor de licitație transferate între utilizatori și licitator, de tip „end-to-end encryption”, oferă un meniu mai intuitiv pentru utilizatori și opțiuni noi.

Iunie - Cu vânzări totale de aproximativ 1,1 milioane euro, Licitația de Vară urcă pe locul 4 în istoria licitațiilor semestriale ale Casei. Totodată, s-a înregistrat un record de participare online: aproape 500 de palete online, înregistrate și ofertante din peste 10 țări, competiția foarte mare ducându-se între colecționarii din România, Germania, Ungaria și America de Nord. „Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată pentru 196.000 de euro, fiind cea mai însemnată adjudecare din ultimele 5 licitații de vară.

Mai - Licitația de Artă Contemporană deschide seria evenimentelor organizate de Artmark, iar Ștefan Câlția devine artistul-cheie, înregistrând noi recorduri. Lucrarea artistului „Lumea ca teatru”, cu cele mai mari dimensiuni dintre cele apărute până la această dată în piața publică de artă, înregistrează un rezultat record - 75.000 de euro. Alte două creaţii de Câlţia, „Fata cu papagal” şi „Clovn cu papagal” au fost adjudecate la 49.000 de euro, respectiv 13.500 de euro. Secțiunea caritabilă dedicată Asociației Help Autism a vizat strângerea de fonduri pentru 100 de copii cu autism din România și Ucraina. Delia, Mihai Bendeac, Ana Maria Brânză, Smiley, Andi Moisescu, Cătălin Scărlătescu, Micutzu, Iulia Albu, Cabral, Anna Lesko, Cătălin Botezatu, Mihai și Elwira Petre, Dan Bittman și Mircea Lucescu au oferit experiențe unice pentru a da șansa celor 100 de copii să participe pentru prima dată în viața lor într-o tabără de copii.
Cea mai mare colecție de ceasuri Rolex, alături de ceasul-bijuterie creat special pentru Regina Elisabeta a României, au fost scoase la licitație într-un eveniment dedicat eleganței. Rarisimul ceas a fost adjudecat pentru 33.000 de euro. Tot în cadrul Licitației de Eleganță, un Renault sport, achiziționat de familia Ceaușescu și oferit cadou de nuntă fiicei lor Zoia Ceaușescu, a fost adjudecat pentru 20.000 de euro, având un preț de pornire de 500 de euro.

Aprilie - Artmark organizează una dintre cele mai variate și eterogene licitații organizate vreodată - Licitația de Artă Istorică, inclusiv o colecție de numismatică și hărți. A reunit o impresionantă colecție de monede în ediții limitate, hărți vechi, săbii rare, dar și documente sau fotografii de epocă semnate olograf de mari personalități, înregistrând o rată de adjudecare de 73%.
În premieră pentru piața românească de artă, în cadrul evenimentului „Vechi și Nou. Licitația de Artă decorativă, inclusiv o colecție de scaune”, își face apariția o sculptură ecvestră din argint realizată de celebrul artist napolitan Attilio de Luca. Piesa, denumită simbolic „Centurione”, cântărește aproximativ 30 de kilograme și a fost adjudecată pentru 38.500 de euro.
Licitației de Artă Sacră a înregistrat cea mai mare valoare în vânzarea icoanei pe lemn „Răstignirea Domnului”, care a fost adjudecată pentru 12.000 de euro. Piesa de cult aparține școlii românești și a fost realizată în epoca lui Neagoe Basarab (primele decenii ale sec. XVI).
Pe 20 aprilie s-a deschis „Pivnița Colecționarului’’ și s-a scos la vânzare un stoc de peste 200 de băuturi fine. Pentru prima dată, în cadrul unei licitații Artmark, apare o colecție deosebită de beri. Un rezultat neașteptat l-a avut whisky-ul Springbank 50, care a fost adjudecat pentru 12.000 de euro, având un preț de pornire de 1.500 de euro.

Martie - Cu un total de aproape 1,25 milioane de euro, Licitația de Primăvară este cea mai bună licitație din 2022 și, totodată, cea mai bună licitație de Primăvară din ultimii 10 ani. În mod remarcabil, marea majoritate a operelor din cadrul evenimentului s-au adjudecat peste maxima estimării specialiștilor Casei. Podiumul vânzărilor a fost asigurat de Nicolae Grigorescu cu „Peisaj la Câmpina”, adjudecat pentru 95.000 de euro, urmat de picturi de Nicolae Tonitza „Tătăroaica Abibe”, adjudecată pentru 90.000 de euro și „Afize”, adjudecată pentru 85.000 de euro. Licitația a înregistrat o rată de adjudecare de aproape 90%.
Celebra mașină de criptat Enigma, folosită de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost adjudecată în cadrul Licitației de Istorie a Tehnicii pentru 95.000 de euro.
Artmark dedică un eveniment familiei de artiști Chintilă. Licitaţia „Ars Longa” cu obiectele de artă sau memorabilia ce au aparţinut familiei de artişti a reunit lucrări realizate de Spiru, Simona, Andrei şi Matei Chintilă, dar şi obiecte de colecţie adunate în timp, înregistrând o rată de adjudecare de 86%.

Februarie - Prima acțiune caritabilă din 2022 organizată de Artmark a fost destinată copiilor cu hipoacuzie profundă din zonele defavorizate ale țării pentru care artiști români contemporani și colecționari de artă au donat 21 de lucrări pentru a susține actul caritabil. Evenimentul „Arta Azi”. Licitația de Artă Contemporană a înregistrat o rată de adjudecare de 85%.
Artmark organizează prima licitație dedicată exclusiv artei digitale, în format NFT, cu scop caritabil. Lucrările din licitație au fost realizate de artiști contemporani ca Eurosadboy, Latifundiar, Liviu Mihai, Alexandru-Claudiu Maxim, Wanda Hutira, Alina Cioară, David Flusberg și Marian Codrea. Toate fondurile colectate în urma vânzării loturilor de artă digitală în format NFT au fost direcționate către programul „Citește-mi 100 de povești” al Asociației OvidiuRo. Evenimentul "NFTs for OvidiuRo". Romanian Digital Artists Charitable Sale a înregistrat o rată de adjudecare de 100%.
În cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană opera de mari dimensiuni „Călătorie Galactică” semnată și dăruită de către maestrul Sabin Bălașa în 2010 este adjudecată pentru suma record de 60.000 de euro.
Licitația de Romantism și Art Nouveau marchează o adjudecare excepțională, de 13.000 de euro, pentru o monumentală lampă din sticlă stratificată Daum Nancy, probabil piesa de sticlărie de cele mai mari dimensiuni ce a apărut vreodată pe piața românească de artă decorativă.

Ianuarie - Prima licitație de artă din anul 2022, a propus o colecție de peste 100 de piese de grafică semnate de unii dintre cei mai mari artiști ai lumii, între care Pablo Picasso, Salvador Dali, Claude Monet, René Magritte sau Henri Matisse. Pentru prima dată, Salvador Dali este prezent cu cele mai multe lucrări scoase la licitație în România – 22 la număr. Evenimentul „De la Manet la Koons”. Licitația unei Colecții de Grafică și Sculptură Europeană a înregistrat o rată de adjudecare de 91%..

2021

Decembrie - Aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 85% - sunt rezultatele Licitației de Iarnă. Topul adjudecărilor este condus Nicolae Grigorescu, a cărui „Fata cu oglindă” a fost adjudecată pentru 70.000 de euro. Un rezultat impresionant l-a înregistrat Ștefan Câlția cu lucrarea „Vânzătorul de pește”, care a fost adjudecată pentru 41.000 de euro, record absolut al artistului într-o licitație. O adjudecare impresionantă, ce a oferit un spectacol rar, a fost cea a operei „România descătușată”, semnată de pictorul pașoptist Gheorghe Tattarescu și care a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, la dublul maximei estimării.
Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată în cadrul Licitației de Artă Sacră, pentru 17.000 de euro, fiind cea mai disputată piesă a evenimentului. Peste 30 de pasionați de artă sacră și colecționari au fost interesați de piesa de colecție, oferind, timp de 15 minute, 49 de pași de licitație. Recordurile stabilite în cadrul Licitației de Artă Sacră indică o apreciere a pieței la nivel regional: o rată de adjudecare de aproximativ 80%, un total de vânzări de 184.000 de euro, fiind cea mai bună licitație de artă religioasă din 2021, și o durată de peste 5 ore.
Artmark a lansat primul eveniment caritabil din România care a adunat la un loc 6 fundații caritabile, al căror obiectiv vizează cauze umanitare. Casa de Licitații A10 by Artmark contribuie la organizarea, în premieră, a unui eveniment-bilanț al carității anului 2021, punând la dispoziție platforma de licitație și oferind suport logistic pentru a susține cauzele concrete ale celor 6 fundații participante la proiect - Fundația Agent Green, Asociația Blondie, Crucea Roșie Română, Fundația Digital Nation, Fundația Hope and Homes for Children și Asociația Veteranilor. Pentru cele 6 cauze umanitare au fost strânse donații de peste 200.000 de euro.

Noiembrie - Manuscrisul enunțat de Emil Cioran în timpul creării volumului „Cartea Amăgirilor” a fost adjudecat pentru 7.000 de euro în cadrul Licitației de Carte Rară, Hărți și Manuscrise. Prețul a crescut în licitație de 6 ori, pornind de la 1.800 de euro, fiind cea mai mare valoare de adjudecare a unui lot. O evoluție impresionantă a avut și cartea scrisă de Dimitrie Cantemir – „Istoria Imperiului Otoman” cu 22 de gravuri ce ilustrează portretele sultanilor, fiind adjudecată pentru 6.000 de euro. Ultimii 4 ani au confirmat categoria de licitații de carte veche, manuscris și hărți, astfel regăsim anual câte 2 licitații de profil.
6 mașini rare, modele istorice dar perfect funcționale, au fost scoase la vânzare în cadrul Licitației de Eleganță. Cea mai valoroasă „bijuterie” pe patru roți a fost un Ford Mustang din 1966, care a fost adjudecat pentru 24.000 de euro.
Reprezentativ pentru arta contemporană românească rămâne Adrian Ghenie ce a înregistrat iar rezultate impresionante. Opera „The Knight of Death” a fost adjudecată pentru 70.000 de euro în cadrul Licitației de Artă Contemporană, inclusiv o Colecție de Celebrități, ce a înregistrat o rată finală de adjudecare de 80%.

Octombrie - În cadrul celui mai însemnat eveniment al pieței românești de artă – Licitația de Toamnă, au fost scoase la vânzare opere semnate de mari maeștri ai artei românești ce provin din două colecții istorice: Ionescu-Quintus și Boroianu-Burileanu. Înregistrând o rată de adjudecare de peste 90% și o valoare de cca. 1,5 milioane de euro vânzarea totală a devenit cea mai bună licitație de artă a anului 2021. Totodată, Licitația de Toamnă reușește să fie cea mai valoroasă licitație din acest sezon din ultimii 3 ani – în 2019 a însumat o valoare de adjudecare inferioară, de 1,48 mil. euro, fiind depășită doar de Licitația de Iarnă din decembrie 2019, organizată înainte de pandemie, cu 1,76 mil. euro. Recordul evenimentului de vânzare a fost stabilit de Nicolae Tonitza cu opera sa „Catrina”, care a fost adjudecată pentru 110.000 de euro.
Peste 400 de monede de colecție, printre care primele monede românești moderne și cea mai rară monedă din aur, au fost scoase la licitație în cadrul evenimentului „Din tată în fiu”. Una dintre vedete licitației a fost moneda din aur de 100 de lei, bătută în 1940 de Carol al II-lea, care a fost adjudecată pentru 13.000 de euro.

Septembrie - În premieră în România, a fost scoasă la licitație una dintre cele mai importante colecții de monede. Colecția, compusă din 133 de monede românești rare, reprezentând numismatica României moderne, a provenit de la un colecționar european și a fost adjudecată pentru 200.000 de euro.
Licitația de Artă Contemporană a inclus secțiunea caritabilă dedicată susținerii activității profesionale a Uniunii Artiștilor Plastici din România și contribuirii la proiectul de renovare a Combinatului Fondului Plastic. Punerea în licitație a operelor donate de membrii UAP pornind de la prețul unitar de 100 de euro a reprezentat, dincolo de o premieră pentru A10 by Artmark, o dovadă de deschidere către colecționarii debutanți și o invitație de împrietenire cu mecanismele pieței de artă. Prima licitație de artă contemporană a sezonului a înregistrat o rată de adjudecare de 73%.
A fost dezvoltat un nou Marketplace concentrat pe design interior – licitațiile de artă decorativă organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark care reunesc obiecte decorative de colecție, pictură de epocă, vase din materiale rare, piese de mobilier realizate în celebre ateliere europene sau în tradiționale românești.

Iulie - Casa de Licitații A10 by Artmark organizează prima licitație care include artă digitală realizată de artiști contemporani români, în format NFT, și acceptă ca plata pentru lucrările de artă să fie efectuată și în criptomonedă.
O altă premieră din cadrul Licitației de Artă Contemporană a fost primul lot de artă digitală bisericească, criptat în NFT, realizat de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Naționale. Lotul de artă digitală „Cea mai înaltă decât Cerurile (Maica Domnului cu Pruncul – Platytera)” a fost adjudecat pentru 2.250 de euro, fiind donați fondului finalizării construcției Catedralei Mântuirii Neamului.

Iunie - Licitaţia de Vară. Eveniment în eveniment, licitația estivală a pieței românești de artă a avut drept secţiune distinctă o colecţie de familie a pictorului Ion Ţuculescu, ce număra 46 de poziţii, anume colecţia istorică Şerban Ţuculescu-Maria Galaction, cuprinzând nu doar lucrări de Ţuculescu, ci și de Tonitza, Steriadi ori mobilier neo-românesc sau manuscrise ale lui Gala Galaction. Cea mai importantă lucrare a licitației a devenit „Noaptea orașului” semnată de Ion Țuculescu, fiind adjudecată pentru 140.000 de euro.
Recunoscută internațional, opera „La pian”, semnată de Nicolae Vermont, a fost adjudecată pentru 110.000 de euro, stabilind un nou record de autor. Sesiunea a avut vânzări totale de aproape 1.290.000 de euro şi a cuprins şi o secţiune caritabilă dedicată victimelor violenţei domestice.
Actori, artiști, jurnaliști, designeri și personalități marcante din România s-au unit pentru susținerea evenimentului „O lume mai frumoasă”, donând obiecte personale, în vederea vânzării prin licitație, pentru cauza caritabilă a Hospice Casa Speranței. Între ambasadorii faptelor bune s-au numărat Ambasadorul Marii Britanii la București H.E. Andrew Noble, Prințul Grigore Ghyka, actorii Ada Condeescu, Matei Dima (BRomania) sau Monica Bîrlădeanu, jurnalista Amalia Enache, artiștii Francisc Chiuariu sau Irina Dragomir, designerii Mihai Grama sau Laura Hîncu, coregraful Răzvan Mazilu, dar și actorul de comedie Cosmin Nedelcu (Micutzu).
9 piese de grafică semnate de celebrul artist Banksy s-au scos la vânzare în cadrul Licitației de Sânziene - Colecția de Grafică Europeană a familie Bujoi, care a înregistrat o rată de adjudecare de 90%. Evenimentul a adus în premieră pe piața românească de artă cele mai reprezentative teme și simboluri ale lui Banksy. Cea mai mare valoare a înregistrat-o lotul „Fetița cu balonul roșu”, fiind adjudecată pentru 5.000 de euro.

Mai - Rombac 1-11, avion folosit pentru zborurile oficiale ale președinților Ion Iliescu și Traian Băsescu, a fost adjudecat în cadrul Licitației de Eleganță pentru 165.000 de euro, devenind record de tranzacție pentru 2021. În cadrul aceluiași eveniment a fost scos la licitație și avionul „Super One-Eleven”, care a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986 și 1989. Povestea avionului, precum și prețul de pornire au dat tonul unei lupte strânse între colecționarii de curiozități, acesta fiind adjudecat la valoarea de 120.000 de euro, de aproape cinci ori mai mult decât prețul de pornire. Avionul a fost cumpărat de un colecționar american pasionat de tehnică, care ulterior a donat aeronava Muzeului Național al Aviației Române.
Tot în cadrul Licitației de Eleganță au fost scoase la licitație șase mașini de epocă între care Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită în dar de Nicolae Ceaușescu, cu prilejul alegerii sale, în 1974, în funcția de președinte al Republicii Socialiste România, de la ultimul șah al Iranului Mohammad Reza Pahlavi. Mașina de colecție a fost adjudecată pentru 95.000 de euro.
Premieră în istoria Casei Artmark: deschide ușile pentru aniversarea a 10 ani de activitate profesională a reputatei galerii bucureștene AnnArt – galeria artiștilor români consacrați. Artmark a pus la dispoziție platforma sa de licitare pentru promovarea și punerea în vânzare a nume importante din portofoliul galeriei – Ștefan Câlția, Gheorghe Fikl, Francisc Chiuariu, Mircea Roman, Sorin Ilfoveanu sau Felix Aftene. Una din remarcatele licitației a fost opera „Culegătoarea de Vâsc”, de Ștefan Câlția, adjudecată pentru 30.000 de euro.
Licitația unei Colecții de Artă Contemporană a adus o raritate pentru piața românească de artă. Sculptura „Alice în Țara Minunilor” realizată de Salvador Dali a fost adjudecată pentru 17.000 de euro.
O altă rară apariție în cadrul evenimentului „De la icoane maramureșene la pictură flamandă”. Licitația unei Colecții Eclectice a fost cea a artistului Karl Kaufmann. Prezența artistului pe piața românească de artă este foarte rară, iar valoarea obținută demonstrează că era așteptat de colecționarii cu experiență. De 15 ori mai mult față de valoarea minimă estimată s-a ridicat prețul pentru „Port din Viena”, licitația fiind încheiată la 30.000 de euro.

Aprilie - O apariție în premieră în România a fost creația lui Constantin Brâncuși - „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor. Lucrarea, făurită de Brâncuși în 1949, a avut un preț de pornire de 3.000 de euro și a fost adjudecată, în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană, pentru 24.000 de euro. Cea mai valoroasă operă din cadrul evenimentului a aparținut lui Adrian Ghenie - „Fallen Angel”, fiind adjudecată pentru 41.000 de euro.
Artmark a găzduit evenimentul caritabil „Pentru Luca” dedicat unui băiețel de 5 ani cu o situație medicală complicată și care avea nevoie urgent de un transplant de celule stem. Astfel, Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Iuliana Tudor și alți mari artiști ai scenei românești au devenit ambasadori ai unei fapte bune și s-au alăturat cauzei caritabile. Maestrul Gheorghe Zamfir a donat naiul său, însoțit de o scrisoare olografă a artistului, în care ne spune povestea instrumentului muzical și îl autentifică. Piesa de colecție a fost adjudecată pentru 6.000 de euro. Paula Seling s-a alăturat cauzei donând o icoană pe lemn, reprezentându-l pe Sfântul Mina, protectorul copiilor și al celor păgubiți, fiind adjudecată pentru 1.200 de euro.
Alături de Biblia de la București din 1688 și de Cazania lui Varlaam din 1643, „Îndreptarea Legii” din 1652 reprezintă cel mai important codice de legi apărut în Evul Mediu în Țările Române. Exemplarul a reușit să fie adjudecat, în cadrul Licitației de Artă Sacră, pentru o valoare importantă, 11.000 de euro, aproape triplul prețului de pornire.
În luna aprilie a fost scos la licitație whisky-ul preferat al colecționarilor - Macallan. Exemplarul din „Pivnița Colecționarului” - Licitație de Vinuri, Șampanii și Whiskey a fost unul de excepție pentru piața autohtonă, fapt confirmat și de adjudecarea surprinzătoare, de aproape patru ori mai mult ca prețul de pornire - 7.500 de euro. Această licitație a inclus și o vânzare caritabilă, anume vânzarea lotului format dintr-o ediție limitată de Glenfiddich Grande Couronne, single malt, maturat timp de 26 de ani, și o pereche de butoni unicat creați de designerul Alexandru Ciucu. Fondurile au fost redirecționate către Fundația Art Society în vederea încurajării activității creatoare a tinerilor artiști români.

Martie - Sfârșitul primului trimestru 2021 indică vânzări totale de artă de 3,06 milioane euro, față de un total al primului trimestru 2020 de 2,77 milioane, așadar o creștere de aprox. 10% (respectiv față de 2,35 milioane euro total al primului trimestru 2019, față de care creșterea este de aproximativ 24%).
Cele 4 licitații ale sesiunii lunii martie, Licitația de Primăvară, Licitația de Curiozități Tehnice, Licitația de Sculptură Contemporană și o licitație de atelier al unei artiste române de avangardă, Eva Cerbu, s-au finalizat cu o rată medie de adjudecare de 88% (408 loturi din totalul de 460, iar acestea au crescut în licitație cu o creștere medie de 243% față de prețul de pornire).
Cel mai mare eveniment al sezonului – Licitația de Primăvară din 23 martie a înregistrat o rată de adjudecare de peste 91%. Recordul evenimentului a fost stabilit de Adrian Ghenie cu opera sa de tinerețe „Energia” adjudecată pentru 155.000 de euro – care este de altfel și recordul de artist al lui Ghenie al nivel de România. Ghenie a fost urmat de un adorabil portret de copil realizat de Nicolae Tonitza, intitulat "Micuța unguroaică”, care a fost adjudecat pentru suma rotundă de 100.000 de euro.
O adjudecare interesantă, ce a oferit un spectacol rar, a fost cea a unei mașini de criptat "Enigma M2", ce a urcat în licitație de la un preț de pornire de 9.000 de euro până la prețul de adjudecare de 135.000 de euro. Vânzarea a avut loc în cadrul evenimentului dedicat rarităților tehnice.
O rată absolută de adjudecare (100%) a înregistrat Licitația de Atelier Eva Cerbu, prima licitație de artă dedicată exclusiv unei artiste.
Un spectacol vizual remarcabil a fost oferit de Licitația de Sculptură Contemporană, care a înregistrat o rată de adjudecare de 92%. Artistul român contemporan Darius Hulea a înregistrat recordul de autor - 16.000 de euro pentru lucrarea „Venus la oglindă”, care a avut un preț de pornire de 9.000 de euro.

Februarie - Ediția de lux a cărții de memorii a lui Barack Obama, „Pământul Făgăduinței”, cu semnătura olografă a autorului, a fost adjudecată, în doar 10 minute, pentru 7.500 de euro. Suma colectată a fost redirecționată integral către programul „Citește-mi 100 de povești!”, inițiat de Asociația OvidiuRo, care își propune ca până în 2025 să transforme cele aproximativ 4.500 de grădinițe publice din România în grădinițe bibliotecă, stimulând astfel lectura cu copiii în grădinițe și în familie.
Evenimentul care a deschis seria licitațiilor lunii februarie a continuat cu Licitația de Artă Grafică a unui Important Colecționar Bucureștean, dar și cu alte Fapte Bune. De această dată pentru Muzeul de Artă Brașov. Două piese de grafică realizate de Pablo Picasso au fost scoase la vânzare în cadrul celei de-a doua secțiuni caritabile pentru a contribui la reabilitarea spațiilor expoziției permanente din cadrul instituției culturale brașovene. Astfel, „Nud albastru” a fost adjudecat pentru 2.000 de euro, iar „Nud pe fotoliu” pentru 2.250 de euro, bani care au acoperit toate cheltuielile necesare renovării celor 6 săli ale Muzeului de Artă Brașov. Licitația de Artă Grafică a unui Important Colecționar Bucureștean, desfășurată online, pe Platforma Artmark Live, a înregistrat o rată de adjudecare de 100%.
Cele mai scumpe cadouri de Mărțișor s-au reunit în ultimele licitații ale lunii februarie. Artmark a alocat două zile pentru cei care caută cadoul perfect, dintr-o colecție impresionantă de aproximativ 400 de bijuterii exclusiviste, vintage sau contemporane. Cel mai valoros cadou a fost adjudecat pentru 15.000 de euro - o spectaculoasă brățară din aur alb ornată cu diamante.
Prima licitație de artă contemporană a anului a reunit aproximativ 200 de opere, cu nume ca Brâncuși, Cădere, Brauner, Baba, Perahim. Adrian Ghenie a fost prezent cu două lucrări de mari dimensiuni, care au fost adjudecate la prețuri ce au depășit estimările casei - „Untitled” - 129.000 de euro și „Nova” - 110.000 de euro.

Ianuarie - Piața românească de artă a continuat trendul ușor ascendent în prima jumătate a anului 2021, în ciuda conservatorismului perioadei pandemice, generatoare de criză la nivel mondial. Casa Artmark vine în sprijinul colecționarilor și le oferă, la începutul anului, un stoc de peste 400 de opere de artă românească și europeană, începând de la un preț de pornire de doar 100 de euro. Cele două evenimente care au deschis seria licitațiilor anului 2021 au înregistrat o rată de adjudecare de 98%, oferind posibilitatea iubitorilor de artă să înceapă construirea unei colecții.

2020

Decembrie - A fost organizată prima licitație dedicată disidenței din România, mai exact uneia dintre cele mai importante figuri feminine românești din toate timpurilor - Doina Cornea. Printre cele 25 de obiecte ce au aparținut Doinei Cornea s-a aflat și una dintre cele 3 păpuși pe care aceasta le-a folosit drept vehicul pentru trimiterea clandestină a unor texte despre starea țării către personalități importante din afară, fiind adjudecată pentru 700 de euro.
Licitația de Iarnă a înregistrat o rată de adjudecare de 83% și o valoare totală de peste 1 milion de euro. Topul adjudecărilor a fost condus de Nicolae Grigorescu. Operele acestuia au fost adjudecate pentru 85.000 de euro - „Trandafiri sălbatici” și 57.500 de euro - „Frumoasa rucăreancă”.
Recordul de preț la tematica eleganței feminine, de 32.500 euro, se înregistrează tot în decembrie, pentru o excepțională geantă Hermes „Constance 24”, din piele de crocodil, de culoare Rose Scheherazade în Licitația de Crăciun – Genți și Vinuri de Colecție. Tot 2020 aduce și recordul național de preț pentru o icoană pe sticlă vândută prin licitație. Astfel, o icoană pe glajă de mari dimensiuni, realizată de zugravul Ioniță din Brașov, unul dintre primii iconari români pe sticlă, la cca. 1770-1780, ilustrând scena biblică a „Prezentării la Templu a Fecioarei Maria”, se adjudecă cu 7.000 de euro în Licitația de Artă Sacră.
Casa de Licitații A10 by Artmark se alătură, în pragul sărbătorilor de iarnă, cauzei „Salvați Copiii România” și sprijină copiii din mediile socio-economice vulnerabile, punând la dispoziția Organizației „Salvați Copiii România” platforma sa de promovare, în vederea colectării fondurilor necesare dotării copiilor cu posibilități de școlarizare acasă. Astfel, artiști români contemporani, designeri renumiți, personalități publice sau vedete din showbizul românesc au creat 30 de brazi de Crăciun de poveste, care au fost scoși la vânzare în cadrul Licitației caritabile a Festivalului Brazilor de Crăciun, în beneficiul copiilor sprijiniți de Organizația „Salvați Copiii România”.

Noiembrie - Personalități publice ale societății românești, jurnaliști, sportivi de performanță au donat piese de colecție pentru a sprijini cauza Asociației Militarilor Veterani de a construi primul centru medical de recuperare pentru militarii români care au luptat pentru apărarea țării ori în acțiunile internaționale din teatre de operații precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Pe de altă parte, artiști români contemporani și-au donat operele de artă pentru a sprijini cauza Fundației Hospice Casa Speranței și a colecta fonduri în vederea asigurării serviciilor gratuite de tratament paliativ acordate copiilor bolnavi incurabil.
Licitația de Artă Contemporană, reperul pieței de artă contemporană românească, pune la dispoziția colecționarilor opere de artă semnate de marii artiști contemporani ai momentului, precum Corneliu Baba, Ștefan Câlția, Adrian Ghenie, Sabin Bălașa, Gheorghe Fikl sau Mircea Cantor. Recordul ediției este deținut de Adrian Ghenie a cărui lucrare „Untitled” a fost adjudecată pentru 110.000 de euro, devenind a 4 pictură de Ghenie ce depășește pragul de 100.000 euro.
Anul 2020 a adus recordul românesc de carte. Caietul-manuscris "Amurgul gândurilor" al lui Emil Cioran s-a adjudecat cu 19.000 euro în cadrul Licitației de Celebrități și Autografe.
Este scos la licitație ceasul recordurilor - Richard Mille RM005, un exemplar creat special pentru pilotul de Formula 1 Felipe Massa, fiind și primul ceas de mână automat al mărcii. Râvnitul model a fost realizat într-o ediție limitată de 40 de piese, iar modelul adjudecat pentru 75.000 de euro este numerotat 3.
Licitația de Antichități și Curiozități a adus în piața românească de artă o raritate - un frumos Mercedes-Benz din 1940, model folosit în celebrele urmăriri din filmele lui Sergiu Nicolaescu, care a fost adjudecat pentru 29.000 de euro. O altă apariție inedită a fost un Jeep Willys, care a făcut parte din dotarea corpului de armată americană detașat în Coreea de Sud în anii 1950. Mașina a fost adjudecată pentru 19.000 de euro, plecând de la un preț de pornire de 5.000 euro.
Anul 2020 confirmă un segment al artei decorative mai rar prezent în licitații, și anume cel al covoarelor de colecție. Un excepțional covor persan Qum, din mătase, se adjudecă cu 6.500 de euro în cadrul Licitației de Săbii și Covoare.

Octombrie - Cea mai lungă licitație din istoria Casei de Licitații A10 by Artmark – 8 ore și 20 de minute – Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, a înregistrat vânzări totale de 1,464 de milioane de euro și o rată de adjudecare de 85%. Operele lui Nicolae Grigorescu au fost din nou protagoniste, cele 4 picturi din licitație însumând 167.500 de euro. Cel mai intens licitată a fost „Țărăncuță cu mărgele albastre”, care a fost adjudecată pentru 95.000 de euro, (multiplicând estimarea Casei de 25.000-45.000 de euro). Cu toate acestea, topul adjudecărilor licitației a fost condus nu de Grigorescu, ci de Nicolae Tonitza, cu portretul „Irina” adjudecat pentru 120.000 de euro. Tot în cadrul Licitației de Toamnă a fost adjudecată o capodoperă a picturii vechi românești. Mihail Töpler, cel mai important portretist al începutului de sec XIX, a înregistrat un record pentru splendidul portret al „Vornicesei Smaranda Manu”, din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, cu o adjudecare de 19.000 de euro.
Topul pieselor care au înregistrat cea mai mare creștere într-o licitație este condus de ”Micul Prinț” - 9 litografii realizate de Antoine de Saint-Exupery ce au fost licitate 43 de pași de licitare, vreme de 13 minute și 8 secunde, fiind adjudecate pentru 15.500 de euro. Lotul a făcut parte din Licitația unei Colecții de Avangardă partea II.
Licitația de Design Interior, una dintre cele mai lungi licitații din tipologia sa, cu o durată de aproximativ 7 ore, a înregistrat o rată de adjudecare de 85% pentru cele 241 de loturi. Cea mai disputată piesă a fost Masa de șah din colecția Nicolae Ceaușescu, care a pornit de la prețul de 350 de euro și a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, după 42 de pași oferiți de peste 50 de palete online.

Septembrie - Noul sezon al pieței de artă românești a debutat cu un record absolut. Primele două licitații de artă, de fapt două părți ale aceleași Licitații a unei Colecții de Artă Bucureștene, au înregistrat adjudecări de 100%. Au fost scoase la vânzare aproximativ 500 de opere de pictură românească și europeană, fie istorice, fie contemporane, de la un preț unitar de pornire, specific licitațiilor cu caracter de lichidare de patrimoniu (organizate sub egida mărcii asociate Hanul cu Tei by Artmark). Astfel, Licitația unei Colecții de Artă Bucureștene a înregistrat un total de vânzări de peste 300.000, confirmând trendul de afirmare a interesului noului public, și nu doar al colecționarilor consacrați.
În cadrul Licitației Colecției unui Galerist de Artă Contemporană s-au stabilit câteva recorduri de autor, cel puțin pentru spațiul românesc. Astfel, fotografia realizată de Constantin Brâncuși lucrării sale în piatră ilustrând portretul baronesei Renee Frachon, provenind din colecție celebrului brâncușolog Barbu Brezianu, a fost adjudecată pentru suma de 16.000 de euro, record pentru o fotografie românească. Licitația Colecției unui Galerist de Artă Contemporană a adus și recordul de adjudecare pentru o sculptură în lemn de Paul Neagu, de 14.000 de euro pentru o lucrare din ciclul său Hyphen.

Iulie - Luna iulie a debutat cu cea mai bună licitație de artă contemporană românească a anului, până la acea dată, care a înregistrat vânzări totale de aproximativ 400.000 de euro. Lucrarea semnată de Ștefan Câlția „Ianus pe apă” s-a adjudecat pentru 37.500 de euro, tânărul artist stradal Obie Platon, a cărui lucrare de mari dimensiuni „99 Problems” a pornit de la 4.500 de euro s-a adjudecat pentru 18.000 de euro, precum și Roman Tolici, al cărui diptic „Bloody Silence” s-a adjudecat pentru prima dată într-o licitație publică pentru 8.750 de euro. Licitația a cuprins și o componentă caritabilă, donație către Societatea Națională de Crucea Roșie, cu opere ca „After Dinner Critique” de Marius Bercea, adjudecată pentru 8.000 de euro sau „Măștile” de Vlad Olariu adjudecate pentru 4.500 de euro.
În Licitația de Aur și Argint a fost tranzacționată medalia comemorativă de 5.000 de ruble cu efigia Sfântului Serghei de Radonezh, realizată din aur de 24k și cântărind aproximativ jumătate de kilogram. Prețul de adjudecare de 30.000 de euro a dus medalia într-o colecție privată din străinătate.
O bogată colecție de peste 100 de piese de grafică semnate de cei mai renumiți pictori moderni - Dali, Picasso, Magritte, Matisse, Modigliani sau Chagall fost scoasă la vânzare pe 14 iulie, cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Toate opere din ultima licitație a lunii iulie au avut prețuri unitare de pornire de doar 100 de euro, iar rezultatul evenimentului a fost unul spectaculos - o rată de adjudecare de 100%.

Iunie - Ștefan Luchian revine în atenția marilor colecționari cu o operă de importanță muzeală - „Vas cu garoafe”, care a fost adjudecată în evenimentul estival al pieței românești de artă pentru 125.000 de euro. Licitația de Vară a înregistrat o rată de adjudecare de 90% și o valoare totală de peste 1 milion de euro.
În cadrul Licitației unei Colecții de Avangardă s-a adjudecat, pentru 8.000 de euro, fotografia cu intervenții realizată de Victor Brauner și Ilarie Voronca în perioada publicării revistei 75HP. Fotografia provine din colecția Lena Constante, soția lui Harry Brauner, fratele artistului. Lucrarea de colecție a fost adjudecată peste dublul prețului de pornire, clasându-se pe locul secund în topul 2020 al tranzacțiilor de fotografie.

Mai - Licitațiile de artă contemporană, segment în creștere, ne-au obișnuit, regulat, la fiecare ediție, cu noi recorduri absolute de artist. De această dată, cel mai râvnit artist român contemporan Adrian Ghenie deține topul adjudecărilor primei licitații a lunii mai - opera „Natură statică în atelier” a fost adjudecată pentru 20.000 de euro.
A fost scoasă la licitație cea mai mare colecție de ceasuri din România - 121 de ceasuri de mână, produse între 1950 și 2019, majoritatea ediții limitate, totalizând, la prețuri de producător ori de listă, o valoare însumată de peste 2 milioane de euro. O impresionantă apariție Rolex, în Licitația unei Colecții de Ceasuri Importante, a fost modelul Day-Date President. Valoarea adjudecării a dublat prețul de pornire, obținând un record pentru o piesă de colecție de acest calibru - 30.000 de euro. Totuși, cea mai mare valoare de adjudecare a fost înregistrată de modelul contemporan Richard Mille RM030, fiind adjudecat pentru 112.500 de euro.

Aprilie - Ultima oportunitate lansată de Artmark, în contextul pandemic, a fost Licitația unei Colecții de Icoane, cu peste 150 de obiecte de cult care definesc noua piață, reprezentând plasamente inspirate în vremuri în care nu există un echilibru financiar, dar și un mijloc de tezaurizare. Icoanele și artefactele lumii ortodoxe formează o categorie aparte pentru marii colecționari ai lumii, indiferent de teritoriul și școala de proveniență (rusească, grecească, cipriotă sau sârbească). O apariție rară a fost icoana pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Hodighitria)”, realizată în Țara Românească în perioada Mihai Viteazul, care a fost adjudecată pentru 10.000 de euro, într-o licitația care a înregistrând o rată totală de adjudecare de 95%.
Sub egida Hanul cu Tei 1833, A10 by Artmark a scos la licitație un stoc de 500 de tablouri de artă românească clasică și contemporană, folosind un preț unitar de pornire de doar 100 de euro per tablou. Evenimentul care a încheiat seria licitațiilor lunii aprilie a înregistrat o rată de adjudecare de aproximativ 100%.

Martie - Artmark a donat 5% din veniturile casei de licitație aferent sesiunilor de licitație organizate în lunile martie și aprilie, pentru achiziționarea urgentă de aparatură medicală performantă și bonificarea personalului medical român suprasolicitat. Prima donație, care a deschis apelul de solidaritate, a fost redirecționată din încasările Licitației de Primăvară, cel mai mare eveniment de artă de patrimoniu din primul trimestru.
Nicolae Grigorescu, care ocupă primul loc în Topul 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, a obținut cu opera "Țărăncuță cu fuior pe cale” suma de 220.000 euro. Întreaga licitația a fost un succes, înregistrând o valoare totală de 1,2 milioane de euro și o rată de adjudecare de 95%. Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, a fost adjudecat în cadrul Licitației de Bijuterii, pentru 46.000 de euro. Prețiosul diamant de circa 8,59 carate a fost scos la licitație alături de alte aproximativ 200 de bijuterii de colecție care depășesc valoarea totală de 2 milioane de euro.
Scrisorile de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, au fost vedetele licitației „O poveste de dragoste”. Corespondența Brâncuși precum și alte hârtii importante din colecția unui scriitor. Cele 15 scrisori au acumulat aproape 40.000 euro.

Februarie - În premieră în piața românească de artă a avut loc prima licitație descrescătoare, fiind și o ocazie rară pentru amatorii de artă şi toţi cei care îşi doresc să investească în tablouri şi bijuterii. Licitaţia Olandeză a cuprins stocul de artă românească şi europeană şi de bijuterie al unei cunoscute galerii din Bucureşti. Artiștii români contemporani revin cu opere de aleasă virtuozitate în cadrul primei licitații de artă contemporană din 2020. Adrian Ghenie rămâne în topul preferințelor colecționarilor de artă contemporană - lucrarea „Untitled” a fost adjudecată pentru 33.000 de euro, fiind urmat de Ștefan Câlția, a cărui operă „Fata cu aripi” a fost adjudecată pentru 26.000 de euro.
Lucrări din prestigioasa colecție de artă Ion și Lucrezia Pacea au înregistrat rezultate spectaculoase, peste maxima estimării. Cel mai bine vândută lucrare din colecția Pacea a fost pastelul „Ulcior cu albăstrele”, semnat de Ștefan Luchian, pentru suma de 20.000 de euro.

Ianuarie - Anul 2020 a debutat cu un record absolut pe piața de artă românească. Prima licitație din an, organizată de Artmark, a înregistrat vânzări 100% pentru opere de artă semnate de Dali, Picasso, Magritte sau Matisse, completate de o licitație de vinuri de colecție. Astfel, s-a confirmat noul gust al românilor pentru simbolurile artei moderne și un viu interes pentru dezvoltarea propriei colecții în cadrul licitației unei selecții de grafică europeană și licitației pivniței de vinuri a unui restaurant bucureștean.

2019

Decembrie - Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ioan Andreescu, Ion Țuculescu sau Adrian Ghenie au făcut din Licitația de Iarnă cel mai important eveniment al anului dedicat artei românești. 165 de opere de artă vândute în Licitația de Iarnă s-au adjudecat la aproximativ 120% din maxima estimării, depășind semnificativ cele mai optimiste estimări ale casei de licitații, iar valoarea totală a licitației a fost de peste 1,7 milioane de euro. Un rezultat record, cel puțin pentru piața de artă din România, a înregistrat Adrian Ghenie, cu o lucrare din perioada 2006-2009, care a fost adjudecată pentru 150.000 de euro. Cea mai valoroasă operă a licitației a fost „Maternitate”, semnată de Nicolae Tonitza, pentru 175.000 de euro. Totodată, în cadrul Licitației de Iarnă a fost stabilit și recordul tranzacțiilor de Arthur Segal în România. Opera „Port în sudul Franței” a fost adjudecată pentru 75.000 de euro.
Cel mai scump obiect din cadrul Licitației de Ceasuri a fost ceasul Franck Muller Casablanca Cintrée Curvex Perpetual Calendar Retrograde, care a fost adjudecat pentru 26.000 de euro. Totuși, de o atenție sporită s-a bucurat și ceasul creat de Augustin Matei, singurul designer din România care creează ceasuri unicat. Ceasul „Voroneț”, care ilustrează, pe cadran, primul registru al scenei Judecății de Apoi - „Îngerii împăturind timpul”, a fost adjudecat pentru 6.500 de euro și a ajuns într-o colecție privată.
Vinuri cu personalitate, create pentru oameni care au schimbat istoria lumii, vinuri ce au depășit centenarul sau vinuri recomandate de prețuri imbatabil de mici și-au găsit locul și au alimentat noul canal de aprovizionare cu vin din România – Licitația de vinuri, care a înregistrat o rată de adjudecare de peste 92%.

Noiembrie - Un record unic pe piața românească de artă, unde valoarea unui lot a crescut de 100 de ori, de la 100 de euro, preț de pornire, la 10.000 de euro, preț de adjudecare. S-a întâmplat în cadrul Licitației Caritabile pentru Veteranii din Teatrele de Operații cu pălăria purtată de actorul Mircea Diaconu în filmul „Profetul, aurul și ardelenii”. În jurul cauzei caritabile s-au raliat mari artiști ai scenei românești, jurnaliști, sportivi de performanță, politicieni sau oameni de afaceri care au donat obiecte personale, ce au strâns aproximativ 24.000 de euro.
O vânzare importantă pentru categoria obiectelor de colecție a avut loc în cadru Licitației de Artă Asiatică, un okimono din lemn de huangyang mu, reprezentând animalele zodiacului, a fost adjudecat pentru 3.000 de euro.
Piața artei contemporane din România a înregistrat noi recorduri în 2019, iar ultima licitație de artă contemporană a anului a înregistrat o rată de adjudecare de peste 85%. Pictura semnată de Adrian Ghenie, „Untitled” a fost adjudecată la suma de 105.000 de euro, devenind, astfel, cea mai bună tranzacție a anului în piața locală de artă contemporană – până la acel moment. Ghenie este urmat, în topul recordurilor de autor înregistrate în licitația de Artă Postbelică și Contemporană, de Horia Bernea cu lucrarea „Grădină”, adjudecată cu 26.000 de euro. La capitolul recorduri de autor, în topul pieței locale se poziționează și Marius Bercea, cu tabloul „Model for Echosystem”, care a fost adjudecat pentru 9.000 de euro. Ambasadorul Marii Britanii, personalități ale societății românești, artiști români contemporani alături de Artmark s-au aliniat în jurul cauzei HOSPICE - Casa Speranței și au pus umărul la strângerea de fonduri pentru asigurarea serviciilor gratuite de îngrijire paliativă acordate copiilor bolnavi incurabil.

Octombrie - Cea mai bună tranzacție a anului - ,,Lecția” lui Nicolae Tonitza a fost adjudecată pentru 190.000 de euro, artistul menținându-și, astfel, locul fruntaș în Topul 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.
Sculpturile create de Marcel Guguianu variază de la prețuri mai accesibile pentru opere de dimensiuni reduse și putând ajunge la sume importante pentru lucrările de dimensiuni mari, așa cum este și cazul operei „Muza” din Licitația de Sculptură Contemporană. Aceasta deține și recordul de autor, pentru 42.500 de euro, stabilit în evenimentul care a deschis seria licitațiilor lunii octombrie din 2019.
Evenimentul dedicat Reginei Maria a reunit piese realizate de Regina României sau care au aparținut acesteia, dar și obiecte de colecție în stil Neo-Românesc. Un rezultat remarcabil l-a obținut scaunul „Lily chair”, probabil desenat de Regina Maria și realizat în Atelierele Școlii de artă decorativă de la Sinaia, adjudecat pentru 2.250 euro.
Artmark a continuat tradiția caritabilă și s-a angajat să susțină cea de-a șasea ediție a Licitației ,,Dăruind vei dobândi”, dedicată oamenilor care pun în valoare actul artistic. La evenimentul din 2019 s-au alăturat Horațiu Mălăele, Rareș Kerecheș, Cristian Pepino, Lia Manțoc sau Nina Brumușilă. Sumele obţinute ca urmare a vânzării obiectelor au fost donate Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, un proiect al UNITER, prin care sunt ajutați artiștii care au nevoie de sprijin.

Septembrie - Sub marca Hanul cu Tei 1833, Artmark a scos la licitație aproximativ 700 de opere de artă românească și europeană la prețuri accesibile de pornire. În mod inedit, primele 300 de opere au avut prețuri unitare de pornire de doar 100 de euro, înregistrând o rată de adjudecare de 94%, iar celelalte lucrări au avut prețuri de pornire de doar câteva sute de euro, având o rată de adjudecare de 75%. Operele din cadrul evenimentului care a deschis noul sezon al pieței românești de artă 2019-2020 au fost semnate de Theodor Pallady, Theodor Aman, Ludovic Bassarab, Paul Ioanid, Ştefan Câlţia, Rodica Maniu Mützner, Henri H. Catargi sau Marcel Iancu.

Iulie - Artmark a pus o importantă cărămidă la construirea Teatrului Grivița 53 prin intermediul Licitației de Artă Postbelică și Contemporană, care a inclus o secțiune caritabilă dedicată în mod special acestui proiect. În acest demers s-au alăturat o serie de artiști care au girat cu operele lor unicitatea proiectului de a construi primul teatru privat din România ridicat cu sprijinul comunității. Micuța Picasso (Alexandra Nechita), Gheorghe Fikl, Mihai Popescu, Francisc Chiuariu și Arantxa Etcheverria sunt artiștii care au fost provocați să realizeze 5 opere de artă de dimensiuni monumentale sub forma unor ouă, care să simbolizeze ecloziunea proiectului Teatrul Grivița 53. Francisc Chiuariu a obținut cea mai mare valoare din licitația caritabilă - 7.000 de euro. În cadrul aceluiași eveniment și-a făcut apariția și o lucrare semnată de Geta Brătescu. Prezența Getei Brătescu în licitațiile de profil este o raritate, iar apariția unei opere de calibrul „Jocul formelor”, adjudecată pentru 24.000 de euro, a fost o ocazie deosebită.

Iunie - „Ultimul spectacol”. Licitația Colecției de Artist Stela Popescu a reprezentat o incursiune inedită în viața artistei și a adus în fața colecționarilor opere din colecția artistei, dar și o selecţie de fotografii, afișe, artă decorativă, obiecte personale și premii obținute de-a lungul întregii cariere.
Licitația de Vară atinge un rezultat de aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 86%. Nicole Grigorescu și Nicolae Tonitza rămân în topul preferințelor colecționarilor și a pasionaților de artă, fapt confirmat de vânzarea „Ciobănaș cu turma de oi” de Grigorescu pentru 40.000 de euro, și de „Nud cu spatele” de Tonitza pentru 35.000 de euro.
O rată de adjudecare de aproape 100% a înregistrat Licitația de Vinuri, în cadrul căreia vinul francez Romanée-Conti a fost adjudecat pentru 8.000 de euro.

Mai - Sesiunea de licitații din luna mai s-a încheiat cu rezultate peste estimările Casei. Astfel, Licitația de Grafică Europeană, inclusiv o selecție de sculpturi de Salvador Dali a înregistrat o rată de adjudecare de 98%, vedeta evenimentului fiind sculptura „The Surrealist Angel” a lui Dali, adjudecată pentru 10.000 de euro. O apariție impresionantă a fost opera ce a participat la o licitație la Casa Sotheby’s în 2008 - „Păsărarul”, semnată de artistul Stephan Kessler și adjudecată pentru 10.000 de euro. Opera „Cathedrale”, realizată de Marcel Iancu, a fost adjudecată pentru 80.000 de euro în cadrul Licitației de Avangardă și a marcat unul dintre recordurile avangardei românești. În cadrul aceluiași eveniment își face apariția și „Tete du premier pas” a lui Constantin Brâncuși, o schiță care a făcut parte din colecția istorică a lui Ion Alexandrescu, cioplitorul lui Brâncuși pentru complexul de la Târgu Jiu. Schița are o valoare sentimentală, fiind un testament al apropierii dintre Maestru și ucenic, opera fiind adjudecată pentru 47.500 de euro, de aproape 5 ori mai mult decât estimarea minimă.

Aprilie - Simboluri ale timpului și Contemporan vs. Tradițional – triada licitațiilor lunii aprilie. A revenit pe scena românească de artă cel mai râvnit artist român contemporan – Adrian Ghenie, a cărui lucrare de mari dimensiuni „Landscape” a fost adjudecată pentru 85.000 de euro în cadrul Licitației de Artă Postbelică și Contemporană. În cadrul licitației dedicate valorilor tradiționale recordul a fost stabilit de icoana pe lemn „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, cu un preț de 10.000 de euro. Licitațiile lunii au fost completate și de o selecție de accesorii exclusiviste, cele mai valoroase fiind un demi-parure din aur alb, compus din pereche de cercei și colier decorate cu diamante, care au fost adjudecate pentru 13.000 de euro, dar și de un ceas Roger Dubuis Excalibur din aur roz, adjudecat pentru 10.000 de euro.

Martie - Licitația de Primăvară: O licitație dedicată numelor mari ale artei românești – Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady sau Gheorghe Petrașcu. În premieră, evenimentul a inclus o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României. Licitația a înregistrat o rată de adjudecare de 90% și un total de vânzări de peste 1 milion de euro. Cea mai impresionantă operă a licitației a fost „Nud cu spatele” de Nicolae Tonitza, care a fost adjudecată pentru 72.500 de euro, urmată de „Cusătoreasă” a aceluiași pictor, adjudecată pentru 60.000 de euro. Totodată, după mult timp, opera „Hangița”, semnată de Nicolae Grigorescu, clasată de Muzeul Național de Artă drept Tezaur, a fost pusă în circulație alături de alte opere din colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici și a fost adjudecată pentru 40.000 euro.

Februarie - Nu mai puțin de 7 licitații în cea mai scurtă lună a anului. Primul eveniment al lunii a fost dedicat unei selecții rafinate de opere de artă europene, cuprinzând atât clasici precum Paul Bril, Gerrit Dou, Giovanni Ghisolfi, Carlo Maratta, Giovanni Paolo Panini, Nicolas de Largillière, cât și mai modernii Henri Toulouse-Lautrec, Georges Braque, Henri Matisse, Pablo Picasso, René Magritte sau Salvador Dali, multe dintre ele provenind din Colecţia diplomatului Vasile Stoica. Podiumul vânzărilor a fost condus de opera „Nașterea lui Iisus” de Giambattista Pittoni, operă adjudecată pentru 20.000 de euro.
Totodată, o rată de adjudecare de peste 80% au înregistrat Licitația unei selecții din 3 colecții bucureștene de vinuri, Licitația unei selecții din Colecția de Artă Ion și Lucrezia Pacea, Licitația Colecției Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau de Artă Orientală Veche, dar și Licitația de Mărțișor de Bijuterii și Artă Decorativă. O rată de 96% a înregistrat Licitația de Artă de Mărțișor care a reunit capodopere semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești. Cel mai valoros lot a fost „Plugul cu boi” semnat de Nicolae Grigorescu, adjudecat pentru 37.500 de euro.
O piesă rară licitată, din patrimoniul familiei Anamaria Roth și Edgar Nicolau, este permisul de pescuit, redactat în cuneiforme, a treia dinastie Ur, Sumer, cca. 2000 î.e.n., ce a înregistrat o adjudecare de 2.250 de euro.

Ianuarie - Anul a debutat cu o licitație de autografe celebre. În premieră, au apărut în piața românească de artă manuscrise ale unor mari scriitori români, precum Alexandru Macedonski, George Bacovia, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Nichita Stănescu, documente cu semnătura olografă a unor personalităţi istorice, precum Napoleon Bonaparte, Nicolae Golescu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, fotografii semnate olograf de George Enescu, Regina Maria, Principesa Elena, alături de catalogul unui concert Led Zeppelin, cu semnătura olografă a lui Jimmy Page. Recordul licitației a fost înregistrat de un inedit lot format din două scrisori olografe trimise de către Constantin Brâncuși către nepoata sa Ileana Brâncuși, adjudecare de 11.000 de euro.
89% rata de adjudecare – este rezultatul celei de-a doua licitații a anului. Evenimentul a fost dedicat artei românești și a reunit opere din colecția bancherului olandez Anthony van der Heijden. Cea mai valoroasă operă a fost „Care cu provizii”, semnată de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 23.000 de euro, urmată de „Țărăncuță” ce poartă semnătura aceluiași Grigorescu, adjudecată pentru 22.000 de euro.

2018

Decembrie - Vânzări totale de peste 1,4 milioane de euro, o rată de adjudecare de 87%, noi recorduri de piață și de autor - sunt rezultatele ce plasează Licitația de Iarnă în topul evenimentelor care încheie anul 2018. Nicolae Tonitza deține recordul Licitației de Iarnă - opera „Tătăroaică privind marea” a fost adjudecată pentru 210.000 de euro.
Tradiționala Licitație de Crăciun oferă accesul la un stoc impresionant de piese aristocratice - bijuterii unicat, ceasuri de colecție, accesorii exclusiviste, dar și vinuri cu arome sofisticate ce provin din renumite podgorii ale Franței și Italiei. Cel mai valoros cadou al Licitației de Crăciun a fost inelul din aur alb, ornat cu un impunător diamant, care a fost adjudecat pentru 30.000 de euro.
O piesă rară apare pentru prima dată în licitațiile din România - o splendidă casetă din aur ornată cu monograma împăratului austriac Franz Joseph și pavată cu diamante. Caseta, se pare, că a fost dăruită de Franz Joseph principelui Ferdinand, pentru ca Regina Maria, mulți ani mai târziu, să o dăruiască unei apropiate a Casei Regale, în familia căreia a rămas până la vânzare din cadrul Licitației de Artă Decorativă.

Noiembrie - Artmark împlinește 10 ani! Un deceniu de la înființarea Casei Artmark a fost marcat alături de personalități emblematice ale societății românești, oameni de cultură, artiști, dar și colecționari de artă. 10 ani de profesionalism în piața românească de artă, 10 ani de optimism şi 10 ani de recorduri.
În premieră în România, 8 colecții românești se reunesc în cadrul Licitației de Artă Asiatică. Importante piese din Orientul Îndepărtat ce proveneau din colecţii importante ale unor foşti diplomaţi români și-au găsit locul în noi colecții din România, Asia sau Europa. Una dintre cele mai disputate piese din cadrul licitației a fost sabia de tip Katana, realizată în 1950, semnată de maestrul Kinsen, un cadou protocolar către generalul Leontin Sălăjan din partea prim-ministrului Nobusuke Kishi. Piesa de colecție a fost adjudecată pentru 4.000 de euro.
Arta Postbelică și Contemporană continuă să fie o parte importantă a pieței de artă. Corneliu Baba, Paul Neagu, Horia Damian, Geta Brătescu, Georgeta Năpăruş, Mircea Ciobanu, dar și Mi Kafchin, Francisc Chiuariu, Mircea Suciu, Roman Tolici sau Ciprian Mureşan sunt doar câțiva dintre artiștii care au rămas în topul preferințelor colecționarilor și pasionaților acestui segment. Topul adjudecărilor este condus de Corneliu Baba, a cărui operă „Rege nebun” a fost adjudecată pentru 17.000 de euro.

Octombrie - Recordul! Portretul „Țărăncuță cu basma albă”, semnat de Nicolae Grigorescu, a cucerit pasionații de artă românească și colecționarii cu experiență, devenind cea mai valoroasă operă a lui Grigorescu și record absolut al pieței de artă din România. Opera, provenind din colecția unui fost judecător de Curte Supremă, a fost adjudecată pentru 340.000 de euro.
Un nou episod din evenimentele caritabile - Licitația UNITER, în cadrul căreia sunt scoase la licitație obiecte rare din lumea teatrului, care au aparținut unor personalități emblematice ale societății românești. Fondurile strânse din vânzarea acestor obiecte au fost donate programului caritabil iniţiat de UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”. Între donatori s-au numărat Victor Rebengiuc, Horaţiu Mălăele, Dragoş Buhagiar, Eugenia Vodă, Coca Bloos și mulți alţii.

Septembrie - Diversitate, colecții prestigioase și noi segmente - sunt atributele care caracterizează licitațiile lunii septembrie. De la artă juridică la istoria masoneriei, evenimentele au înregistrat rezultate spectaculoase. Cea mai mare rată de adjudecară a fost atinsă de Licitația Colecției de artă Marina Dimitropoulos - 91%, în cadrul căreia au fost scoase la licitație opere reprezentative pentru arta anilor ‘80.
Licitația de istorie a Masoneriei a dat ocazia pasionaților acestui segment să descopere ceasuri de buzunar cu inscripții masonice, cutii de ritual, diplome de învestire, îndrumare și decodificatoare ale ceremonialelor, ordine masonice din aur, mistrii și sceptre ritualice, medalii și insigne, obiecte de vestimentație pentru ceremonialurile masonice și multe alte piese de colecție excepționale.

Iulie - Reperul verii pentru piața românească de artă contemporană - Licitația de Artă Postbelică și Contemporană a înregistrat o rată de adjudecare de peste 83% și un total de vânzări de 252.000 de euro, devenind și un important eveniment caritabil. În centrul atenției colecționarilor de artă contemporană a fost Corneliu Baba, a cărui „Portret de femeie” a fost adjudecat pentru 20.000 de euro. Secțiunea caritabilă dedicată Hospice Casa Speranței a cuprins opere donate de artiștii Ștefan Câlția, Henry Mavrodin sau Dan Perjovschi, iar fondurile colectate au fost direcționate dotării Centrului socio-medical de la Adunații-Copăceni.
Provocarea lunii iulie a fost dată de Licitația de Jocuri Nobile și o colecție vinuri. Pasionații de jocuri au avut acces la o colecție rară de jocuri de șah, jocuri de mahjong, cărți de tarot, dar și la o fină selecție de vinuri din renumite podgorii franțuzești sau italiene în cadrul Licitației de Jocuri Nobile. În cadrul evenimentului, o colecție de 79 de sticle de vinuri franțuzești a fost adjudecată pentru 11.000 de euro, iar un joc de șah de mari dimensiuni, care a aparținut soților Ceaușescu, a fost adjudecat pentru 3.250 de euro.

Iunie - Centenarul Marii Uniri a fost marcat în cadrul Licitației România Regală. Evenimentul a redat aproape un secol de monarhie în România printr-o selecție de fotografii de epocă, obiecte de colecție, scrisori și documente, cărți, insigne și medalii, arme și ceasuri, artă plastică, precum și obiecte de artă decorativă. Una dintre vedete a fost o acuarelă realizată de Regina Maria - „Regina Nopții”, adjudecată pentru 7.000 de euro.
Are loc licitația duplex între Palatul Culturii, Iași și Athénée Palace Hilton, București. În cadrul celui mai însemnat eveniment al verii au fost licitate capodopere semnate de marii maeștri ai artei românești - Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner. Lucrarea de top semnată de Ștefan Luchian - „Gălbenele și ulcior” a ieșit la lumină după aproape 100 de ani și a fost adjudecată pentru 130.000 de euro.

Mai - Evenimentele acestei luni au adus vânzări totale de peste 350.000 de euro. O apariție inedită a fost Licitația patrimoniului Eugen și Marga Barbu, care a reunit manuscrise, fotografii, artă plastică românească, artă decorativă şi obiecte de mobilier. Tot în cadrul aceleiași luni au fost scoase la licitație și fotografii de epocă, cărţi rarisime, manuscrise inedite, obiecte de artă decorativă, epistole, sigilii, medalii, gravuri, hărţi şi piese ce constituie o valoroasă moştenire istorică şi culturală și care proveneau din colecția Ion Ghica.
„Cafenea la Balcic”, semnată de Nicolae Tonitza, a devenit cea mai valoroasă lucrare adjudecată în ultima lună a primăverii - 17.000 de euro. Momentul a făcut parte din cadrul Licitației de Orientalism și Marine, care a adunat opere semnate de maeștrii ai artei românești - Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Carol Popp de Szathmari.

Aprilie - Seria licitațiilor lunii aprilie a debutat cu scoaterea la vânzare a Colecției Prințesei Marina Sturdza. În amintirea Prințesei, au fost scoase la licitație, în scop caritabil, lucrări de artă contemporană, piese de artă decorativă de epocă, obiecte de mobilier, piese vestimentare create de designeri celebri sau bijuterii. Respectând dorința Marinei Sturdza, toate fondurile strânse în urma acestei licitații au fost direcționate către fundațiile sprijinite de-a lungul vremii de către Prinţesă: Hope and Homes for Children, Fundaţia FARA, The Hospices of Hope, Pro Patrimonio şi Fundația Sfântul Dimitrie. Cea mai impresionantă piesă a licitației a fost pandantivul din aur creat de bijutierul lui Carol I Joseph Resch. adjudecat pentru 7.000 de euro.
Un rezultat impresionant l-a avut și Licitația de Bijuterii de Autor, care a reunit accesorii originale create de Monica Bîrlădeanu, Alina Carp, Georgiana Ciceo, Anamaria Dobraș, Miklos Lehel, Andreea Mogoşanu, Anca Popescu şi Mona Vulpoiu sau de mărci renumite precum Cartier, Tiffany, Chopard, Lalaounis, Van Cleef & Arpels. Cea mai disputată piesă a fost ceasul Patek Philippe, de damă, care a fost adjudecată pentru 9.000 de euro.

Martie - Licitațiile lunii martie au debutat cu „Viață de artist” – un eveniment dedicat patrimoniului actorului Radu Beligan și care a propus și o incursiune în viața unor artiști români de seamă. Evenimentul a înregistrat o rată de adjudecare de peste 80%, iar cea mai valoroasă piesă a fost biroul lui Radu Beligan, însoțit de fotoliu tip Dantesca, adjudecat pentru 3.750 de euro.
Licitația „În intimitatea personalităților” a permis pasionaților de istorie, dar și bibliofililor accesul la o colecție de scrisori, manuscrise sau documente istorice ce au aparținut unor personalități istorice, artistice sau literare - Regele Carol I, Regina Maria, Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei, Nicolae Titulescu, patriarhul Nicodim sau Constantin Noica și Mircea Eliade. Un rezultat important a fost înregistrat de manuscrisul Vasile Alecsandri, legenda „Sfințirea bisericii de la Curtea de Argeș”, dedicat Regelui Carol I și Reginei Elisabeta, care a fost adjudecat pentru 2.000 de euro.
Topul adjudecărilor din cadrul tradiționalei Licitații de Primăvară a fost condus de Nicolae Grigorescu, a cărui operă „Casa pictorului de la Câmpina” a fost adjudecată pentru 75.000 de euro. Evenimentul dedicat marilor maeștrii ai artei românești a reunit capodopere semnate de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady sau Gheorghe Petrașcu, nelipsită fiind și prezența celui mai râvnit artist român contemporan Adrian Ghenie, a cărui lucrare „Autoportret cu frunză” a fost adjudecată pentru 42.500 de euro.
Ultima licitație a lunii martie a oferit accesul la 219 de imagini ale sacrului - cărți și manuscrise rarisime, dar și vechi icoane pe lemn sau pe sticlă. O apariție inedită a fost „Psaltirea” lui Nicolae Rațiu de la Cioara (preotul duhovnic al lui Horia și Cloșca), care după o îndelungată bătălie, a dus adjudecarea sa la nivel de 4.250 de euro - de peste opt ori prețul de pornire.

Februarie - Licitația de Mărțișor a reunit pictură, sculptură, artă decorativă și bijuterii pentru a oferi pasionaților de artă, dar și celor care caută în preajma sărbătorilor de primăvară un cadou de colecție, o paletă largă de piese cu care să impresioneze. Rezultatul de 90% rată de adjudecare a demonstrat interesul acestora pentru piese rare, însoțite de poveste.
Maeștrii consacrați ai artei românești au oferit o viziune nuanțată asupra societății românești din perspectiva portretului, iar vedetele au fost portretele semnate de Nicolae Grigorescu – „Țărăncuță cu năframă albă”, adjudecată pentru 42.500 de euro și Nicolae Tonitza – „Primăvară”, adjudecată pentru 40.000 de euro.
În premieră, Casa Artmark a organizat un eveniment dedicat scriitorului Zaharia Stancu, în cadrul căruia au fost scoase la licitații piese care evocă personalitatea romancierului de succes, opere din colecția acestuia, dar și documente din biblioteca gazetarului.

Ianuarie - Prima licitație a anului a adus în fața marilor jucători ai pieței de artă opere semnate de maeștrii Corneliu Baba, Ion Țuculescu, Paul Neagu, Horia Bernea sau Horia Damian, înregistrând o rată de adjudecare de peste 70%. Cea mai valoroasă operă a licitației a fost „La fereastră” semnată de Ion Țuculescu, adjudecată pentru 14.000 de euro.
2018 ar fi fost anul în care Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 100 ani. Un potențial centenar a fost marcat de o nouă ediție a Licitației „Epoca de Aur”. Așadar, cea de-a doua licitație a lunii a adus în fața iubitorilor de artă piese din colecția familiei Ceaușescu – obiecte personale, cadouri diplomatice, fotografii sau relicve ale traiului cotidian al omului care a trăit în „Epoca de Aur” – renumita cravată, cărți de referință, afișe de perioadă, electrocasnice sau obiecte decorative de epocă. Obiectul de suflet al fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu - șapca de vânătoare a fost adjudecată pentru 400 de euro.

2017

Iulie - Luna iulie a adus casei de licitații Artmark multe surprize plăcute. Cele două vedete ale Licitației de Arme de Colecție și Militaria au fost îndelung aplaudate. Mașina de criptat ENIGMA, produsă în 1941 la Berlin de Heimsoeth & Rinke, a fost foarte dorită , în “luptă” aruncându-se 7 participanți distincți. Pornind de la un preț de 9.000 de euro, lotul a fost adjudecat în 24 de pași de licitare de către un participant online din țară pentru 45.000 de euro. Iar puşca de vânătoare Holland & Holland, fabricată pentru Regele Carol II și confiscată şi modificată pentru Nicolae Ceauşescu s-a vândut cu suma de 32.500 de euro (preț de pornire 12.000 de euro) în 15 pași de licitare. Cu un total de aproximativ 225.000 de euro, Licitaţia de Artă Postbelică şi Contemporană a fost cea mai bună licitație de vară dedicată artei tinere din iulie 2013 până în prezent, ceea ce indică o tot mai largă deschidere a pieței de artă pentru artiști contemporani consacrați. Licitația a încântat publicul și a adus mai multe recorduri de autor, printre care: “Week-end” de Șerban Savu a fost adjudecat pentru 17.000 de euro (preț de pornire 6.000 de euro), iar “Căi paralele”de Marin Gherasim s-a vândut pentru 4.000 de euro (preț de pornire 2.000 de euro). Tot în cadrul licitației Artă Postbelică şi Contemporană, opera lui Ion Ţuculescu, "Toteme căzute", a fost adjudecată pentru 60.000 de euro (al doilea preț din 2017 pentru artist).

Iunie - În premieră în piaţa românească de artă, cea mai importantă pictură de Samuel Mützner, “Curtezane din Shimabara” (estimată la 150.000 - 250.000 euro) a fost scoasă la licitație. Prezentă în Licitația de Vară, lucrarea a fost adjudecată pentru 160.000 de euro. Tot în cadrul Licitației de Vară, tabloul “După petrecere (Natură statică cu fructe și vin franțuzesc)” Theodor Aman a fost adjudecat cu 130.000 de euro, iar “Carpe diem” de Adrian Ghenie estimat la 6.000 - 9.000 de euro a fost adjudecat cu 68.000 de euro. Licitația de Vară a avut o valoare totală de adjudecare de aprox. 930.000 de euro. Licitația unei colecții Mihai Eminescu a stârnit la rândul ei adevărate pasiuni: "Convorbiri literare", anii I-XXV și "Poesii", colecția completă a tuturor edițiilor Maiorescu au fost adjudecate pentru 12.000 de euro, ediţia Princeps în coperta originală s-a adjudecat pentru 10.000 de euro, iar Cufărul lui Mihai Eminescu a fost vândut cu 7.000 de euro. Licitația de Bijuterii de Epocă a avut o valoare totală de 84.205 de euro și o rată de adjudecare de aprox.75%.

Mai - Luna mai a fost una foarte plină: 10 licitații Artmark. Cea dintâi a fost Licitația "Imagini ale Sacrului" în care o icoană brâncovenească pe lemn, “Sfinții apostoli Petru și Pavel” a fost adjudecată cu 10.000 de euro, dublul prețului de pornire. Acestei prime licitații i-au urmat: Licitația unei colecții suprarealiste (Guttman, Perahim, Ackerman) și Licitația „Clavecinul regilor. De la Versailles la Peleș” - Licitație pentru strângerea de fonduri destinate restaurării clavecinului istoric din colecția Castelului Peleș. Licitația unei colecții de Artă Modernă importantă a avut o valoare totală de adjudecare de 322.700 euro, iar în cadrul ei lucrarea “Crizanteme și dumitrițe”de Ștefan Luchian a fost adjudecată pentru 90.000 de euro. Licitația "Universul artistului” a reunit o colecție de antichități și artă decorativă aparținând sculptoriței Shapira Shain". Licitația unei colecții Nicolae Vermont a avut o valoare totală de adjudecare de 117.350 euro și o rată de adjudecare de 90,48%. În Licitația de Sculptură și Mobilier de Grădină, lucrarea intitulată “Adio, arme!” de Spiridon Georgescu a fost adjudecată pentru 17.000 de euro (preț de pornire 4.000 euro). I-au urmat Licitația de Art Nouveau și Art Deco și Licitația unei colecții de Artă Naivă, iar ultima licitație a lunii mai: Licitația de Artă Postbelică și Contemporană a avut o rată de adjudecare de 71,88% și un total de adjudecare de 239.000 de euro. Lucrarea “Christ” de Adrian Ghenie a fost adjudecată pentru 26.000 de euro, iar sculptura “Double New Hyphen” de Paul Neagu cu 20.000 de euro.

Martie - Prima licitaţie Artmark de artă contemporană din 2017 a fost cea mai bună de la înfiinţarea pieţei româneşti de artă. Cu o valoare totală de adjudecare de peste 450.000 de euro, s-a depășit recordul iniţial din iulie 2013 de 321.000 de euro. Tot în Licitația de Artă Postbelică și Contemporană s-au înregistrat cele mai multe recorduri de autor, printre care: Georgeta Năpăruş – “Animal mitologic”, 13.000 de euro și Sultana Maitec – “Cosmos”, 12.000 de euro, iar “Enigma” lui Adrian Ghenie a căpătat răspuns după 24 de paşi și a fost adjudecată cu 80.000 de euro. Tot În premieră în piaţa românească de artă, Licitația de Hârtii Rare a pus în vânzare o selecţie de gravuri europene din colecția Paul Davidsohn, semnate de celebrii maeștri Rembrandt van Rijn, Albrecht Dürer, Martin Schongauer şi Lucas Cranach. “Tânăr cu beretă de catifea (Ferdinand Bol)” de Rembrandt van Rijn a fost adjudecat cu 9.000 de euro. Licitația de Primăvară a avut o rată de adjudecare de 81,50% și o valoare totală de 953.650 de euro. Vedeta licitației, “Bretonă la Brolle”, de Nicolae Grigorescu a fost adjudecată cu 140.000 de euro, iar “Orientală” de Theodor Aman cu 95.000 de euro.

Februarie - Licitația Sport Memorabilia - Istoria unui simbol: Oțelul Galați a fost una inedită. În cadrul acestei licitații, Marca FC Oţelul Galaţi a fost adjudecată cu 10.000 de euro. Tot în această lună, a avut loc Licitația Colecției Corneliu Vadim Tudor. S-au licitat: un fragment din gorunul de la Țebea, cărţi rare, scrisori olografe, vechi icoane pe lemn şi pe sticlă, dar și un Chrysler LX 300C (12.000 de euro). Licitația de Mărțișor a avut o rată de adjudecare de peste 88% și un total depășind 280.000 euro. “Mărțișoarele” vedetă au fost: "Ţărăncuţă cu fuior" de Nicolae Grigorescu (adjudecat cu 45.000 de euro), "Drum de țară" de Ioan Andreescu (adjudecat cu 35.000 de euro) și "Fetiță blondă" de Nicolae Tonitza (adjudecat cu 22.000 de euro).

Ianuarie - Am început anul cu două licitaţii importante: Licitaţia Maeștri ai portretului, inclusiv o colecție George baron Löwendal şi Licitația Atelier Camil Ressu, ambele înregistrând o rată de adjudecare de peste 85%. Vedetele acestei sesiuni au fost lucrările: "Copil cu fundă verde" de Nicolae Tonitza (adjucat cu preţul maxim estimat, 120.000 de euro), "Țărăncuță din Rucăr" de Nicolae Grigorescu (adjudecat cu 55.000 de euro) şi "Aişé" de Camil Ressu (adjudecat cu 47.500 de euro).

2016

Decembrie - Această Ediţie a adus bucurie casei Artmark şi nu numai, stabilindu-se un un nou record absolut al pieţei de artă. Lucrarea Ţărăncuţe (De la fântână) de Nicolae Grigorescu a fost adjudecată pentru cifra record de 320.000 euro. Opera este de o valoare artistică excepțională, fapt dovedit şi de interesul manifestat de colecţionari în cadrul licitaţiei Artmark. Grigorescu se reîntoarce astfel în fruntea topului celor mai bine vânduţi artişti în piaţa de artă din România. Licitaţiile lunii decembrie s-au încheiat cu un total de 1.328.110 euro.

Noiembrie - Licitaţiile lunii noiembrie s-a încheiat cu un total de aproximativ 515.000 euro. Licitaţia Postmodernism şi Artă Contemporană a avut ca vedetă lucrarea Jurământ (Amprente pe covor) de Ion Ţuculescu adjucată pentru 40.000 euro şi tabloul La pyramide rouge de Horia Damian (13.000 euro). Ceasul de buzunar al poetului Mihai Eminescu, adjudecat cu 19.000 euro, a confirmat că “Istoria românilor” este mereu vie. Licitaţia Colecției familiei Halfon-Elias a adus nume importante din arta europeană prezente pentru prima oară pe piaţa de artă din România, aşa cum este cazul lucrării Visare (Le Rêve) de Alfred Boucher adjudecată cu 35.000 euro. Nici Licitaţia de Interior nu s-a lăsat mai prejos: garnitura pentru șemineu, stil Louis XV s-a adjudecat cu 5.500 euro, iar lucrarea Sat de pescari de Gustave Vorel cu 5.000 euro.

Octombrie - Evenimentul lunii octombrie a fost Licitația de Toamnă Artmark, care s-a finalizat cu un total de aproximativ 610. 000 euro, cu o rată medie de adjudecare de 93%. Artistul Adrian Ghenie a intrat pe piaţa românească cu lucrarea Christ (125.000 euro) în elita marilor artişti vânduţi cu peste 100.000 euro, devenind, totodată, cel mai vândut din segmentul de avangardă si contemporană (în fața lui Victor Brauner, adjudecat în 2013 pentru 120.000 euro, respectiv al lui Ion Țuculescu, adjudecat în 2011 pentru 105.000 euro).

Septembrie - Sesiunea de licitaţii a lunii septembrie a provocat o importantă decizie culturală pentru România. Astfel, în urma licitaţiei Constantin Brâncuşi, colecţionarul care a adjudecat 9 loturi din cele 11 vândute a luat decizia de a iniţia crearea unui spaţiu muzeal dedicat lui ,,Constantin Brâncuşi –omul’’. Viitorul muzeu va conţine artefacte personale ale marelui artist. Evenimentele acestei luni au adus un total de aproape 400.000 €. Recorduri s-au înregistrat în cazul loturilor: ,,Hătmăneasa Maria Cantacuzino’’ de Mihail Topler (12.000 €), ,,Obiect creat de Constantin Brâncuși, set de 2 andrele, realizat cu dopuri de vermut Ballor Torino, pentru pictorița Natalia Dumitrescu’’(6.500 €, pornind de la doar 1.270 €), ,,Flori de toamnă’’ de Constantin Piliuţă (7.500 €) şi ,,Micuța păstoriță’’ de Nicolae Vermont (2.500 €).

Iulie - Licitaţiile lunii iulie s-au încheiat cu rezultate măgulitoare pentru piaţa românească de artă și carte - cel mai bine vândut lot Eminescu al licitației Mari poeți Români a fost ediția princeps Maiorescu – 15.000 euro, cea mai valoroasă adjudecare de carte într-o licitație românească de profil; în licitația de Postmodernism și Contemporană, sculptura ,,Edgerunner’’ de Paul Neagu s-a vândut pentru o sumă record de 25.000 de euro.

Iunie - Într-o sală care s-a dovedit a fi neîncăpătoare, Licitația de Vară a obținut o rată de adjudecare de aproape 80% și un total al vânzărilor de cca 580.000 de euro. Cei peste 20% de noi participanți, adjudecatari pentru prima oară într-o licitație publică, au contribuit la un adevărat spectacol, totul pe fondul unor estimări conservative și a unor așteptări temperate.

Mai - Luna mai aduce la Artmark un nou record de autor pentru renumita artistă Geta Brătescu, opera sa, “Vestigiu”, fiind adjudecată pentru 17.000 euro, cu 10.000 euro mai mult decât recordul precedent.

Aprilie - Sesiunea de licitații din aprilie s-a încheiat cu rezultate bune, cu câteva adjudecări de ținut minte, cu un total de peste 235.000 euro și cu cea mai mare rată de adjudecare de 94%. Sabin Bălaşa a cucerit publicul cu “Muza” sa, care aproape a egalat recordul de autor al artistului, opera fiind adjudecată cu 17.000 euro, în timp ce Tractorul Porsche Junior 108T a fost adjudecat cu 13.000 euro.

Martie -Rezultatele mult așteptatei Licitații de Primăvară s-au aflat considerabil peste estimările făcute de experții casei, având o rată de adjudecare de peste 85% și cu un total depășind 311.000 euro. Tot în Sesiunea de Licitații din luna martie, s-a făcut remarcat și Licitația Colecției filosofului Emil Cioran, ce a avut o rata de adjudecare de 90% și creșteri spectaculoase.

Februarie - Sesiunea de licitații februarie 2016 s-a încheiat, cu un total de aprox. 400.000 euro, iar căutătorii de cadouri ori mărțișoare cu poveste și-au ales piesele cu care îi vor surprinde pe cei dragi. Licitația de Postmodernă și Contemporană a adus și un record personal pentru o gravură a lui Roman Cotoșman, ce s-a vândut în premieră cu o sumă cvadruplă față de prețul de pornire, de 2.750 euro.

Ianuarie - Luna ianuarie 2016 a adus un rezultat foarte valoros pentru piața românească de artă - 105.000 euro pentru Drapelul unei legiuni a lui Avram Iancu, aceasta fiind valoarea tehnic-maximă oferită, valoarea adevărată, simbolică, națională rămânând inestimabilă, intraductibilă în cifre pentru noi toti, pentru tot timpul.

2015

Decembrie - Highlight-urile lunii cadourilor la Artmark au fost totalul de peste 600.000 euro și recordul de autor de 10.000 euro pentru artistul contemporan Mircea Suciu.

Noiembrie - Licitațiile lunii noiembrie au adus un nou record de autor pentru Ion Grigorescu (“Măști”, adjudecat 15.000 euro) și cel mai bun rezultat din ultimii doi ani pentru Ion Țuculescu (“Metamorfoză”, adjudecat 65.000 euro), dar și o serie de creșteri spectaculoase (de 18 și 22 ori față de prețul de pornire în cazul unui colegat de texte aparținând Generalului Antonescu și, respectiv, a unei Geografii moderne a Daciei din 1862) pentru numeroase documente cu valoare muzeală din cadrul Licitației “Colecția unui român. Corneliu Vadim Tudor”.

Octombrie - Sesiunea de licitații 27/ 29 octombrie a stabilit un total de 650.000 euro, aducând un nou record de autor pentru Sabin Bălașa (ʺFlori de mărʺ, 18.000 euro), precum și multe rezultante importante pentru Ion Țuculescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Hans Mattis Teusch sau Octav Băncilă. Printre adjudecările spectaculoase s-au aflat ceasul Breguet (16.000 euro) și Drapelul României, de luptă, perioada Mihai I (1.600 euro de la 250 euro).

Septembrie - Luna septembrie a adus două recorduri importante în piața românească de artă: 160.000 euro pentru opera “Natură statică cu căpșuni” de Theodor Aman și 26.000 euro pentru celebrul timbru Cap de Bour 27 parale, devenind cel mai valoros timbru vândut în România într-o licitație.

Iulie - Ultimele licitații din sezonul 2014 - 2015, de la malul mării, cea de Orientalism și cea de Navigație și Cinegetică, au adus un total de 200.000 euro și o rată medie de adjudecare de peste 75%.

Iunie - Licitația de Vară a adus un total de aproape 500.000 euro, având o rată de adjudecare de aproximativ 80% și 107 de palete participante. Cel mai interesant rezultat a fost egalitatea dintre Nicolae Tonitza și Theodor Pallady, ambii obținând 73.000 euro pentru operele tranzacționate. De remarcat a fost și noul record de autor al lui Octav Grigorescu (“Oraș pe apă”, 5.500 euro).

Mai - Sesiunea de Licitații 26/28 mai a adus prima licitație din 2015 cu o rată de adjudecare de 100%, Licitația “2 Maeștri ai Valorilor Românești: Ludovic Bassarab și Honoriu Crețulescu”. Un rezultat impresionant a fost și adjudecarea completă a colecției de gravuri Theodor Aman (aproape 30.000 euro). Totalul celor două seri de licitații depășește suma de 400.000 euro.

Aprilie - Licitația de Primăvara a adus cel mai important rezultat pe 2015 în piața românească de artă. “Țărăncuța cu fuior” a lui Nicolae Grigorescu a câștigat titlul de vedetă a serii și aplauzele sălii de licitație, fiind adjudecată pentru valoarea de 85.000 euro.

Martie - În luna martie a avut loc prima licitație dedicată vreodată marelui artist Sabin Bălașa, ce s-a finalizat cu o rată de adjudecare de 100%. Licitația de Avangardă și Contemporană a adus un nou record pentru artistul contemporan Ion Grigorescu (Biserica, 13.000 euro), iar carnetul de partid al lui Nicolae Ceaușescu din Licitația “Epoca de Aur” a fost adjudecat pentru suma de 2.000 (crescând mai bine de 6 ori). Luna este marcată și de o schimbare importantă în conducerea Artmark, noul Președinte al Casei de licitații devenind scriitorul Horia-Roman Patapievici.

Februarie - Prima licitație Artmark din an a adunat peste 250 de iubitori de artă, colecționari și cunoscători, aducând un total de aproape 300.000 euro pentru toate cele trei colecții. Cu 75 de palete participante distincte și cu o medie a ratelor de adjudecare de 74,32% (Colecția Lucia și Dr. Ionescu fiind adjudecată în proporție de 90%), Licitația “3 colecții și 3 colecționari” s-a bucurat de atenția întregului public pe tot parcursul evenimentului.

2014

Decembrie - Licitația de Crăciun a înregistrat o rată de adjudecare de 85% și un total de aproximativ 165.000 euro, rezultatele fiind cu 50% mai mult ca în 2013. Vedeta absolută a licitației a fost mașina lui Nicolae Ceaușescu, limuzina Paykan Hillman-Hunter, ce a depășit de aproape 10 ori valoarea de pornire, aducând 37.000 euro în 43 pași de licitare. Ultimul eveniment Artmark al anului 2014, Licitația de Iarnă, s-a bucurat de prezența a aproximativ 500 de iubitori de artă, de o rată de adjudecare de aproape 90% și de un total de aproape 650.000 euro, aducând și câteva recorduri de autor neașteptate.

Noiembrie - Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, din seara de 19 noiembrie, confirmă interesul în creștere pentru sculptură, acest lucru fiind demonstrat de recordul absolut al artistului Dimitrie Paciurea. Adjudecată pentru suma de 70.000 de euro (recordul anterior de 2.500 euro), opera “Himera Pământului” îi asigură lui Paciurea o ascensiune considerabilă în Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești. Alte achiziții importante au fost: “Fetița Acrobatului” de Nicolae Tonitza (adjudecat 75.000 euro.), “Car cu boi” de Nicolae Grigorescu (adjudecat 62.000 euro), “Spaima” de Corneliu Baba (adjudecat 40.000 euro), “Vedere spre Place Dauphine” de Theodor Pallady (adjudecat 42.500 euro).

Septembrie - Sesiunea de licitații 23 – 24 septembrie a inaugurat noul sezon al pieței de artă cu un total de jumătate de milion de euro. Cele două premiere, Licitația “Corneliu Baba și Discipolii” și Licitația “Ceramica Secolului XX” s-au bucurat de un început de bun augur, atrăgând atenția colecționarilor experimentați. Pe de altă parte, Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc și-a (re)dovedit supremația adunând peste 250 de pasionați de artă, de la simpli entuziaști la adevărați connoisseur-i, cu o rată de adjudecare de aproape 75%. Vedetele acestei sesiuni au fost pictura lui Grigorescu, “Fetița în roșu”, adjudecată pentru 60.000 € și două opere prin care Corneliu Baba își consolidează recordul de autor de 50.000 euro ( “Copilul arlechinului” și Tripticul “Prolog, Răscoală, Epilog”).

Iulie - Seara de 10 iulie, în care a avut loc Postwar & Contemporary Sale, a adăugat pe lista de artiști români contemporani câteva nume promițătoare pentru piața românească de artă și chiar pentru cea internațională. Unii pentru prima oară, alții deja cotați în licitațiile de artă și care au obținut recorduri de autor notabile, au adus împreună un total de aproape 140.000 euro. Cealaltă licitație a serii, Judaica, a adus un total de aproape 50.000 euro, având o rată de adjudecare de 75% și confirmând importanța acestui eveniment pentru viața multiculturală românească. Pe 27 iulie, Licitația de Marine și marinărit a adus un total de peste 117.000 euro, pe când cea de Eleganță și Vanitas de peste 120.000 euro.

Iunie - Seara Licitației de Vară Duplex București-Cluj (10 iunie) a adus o mulțumi de adjudecări spectaculoase. Surpriza serii a constat în numărul mare de iubitori de artă clujeni (aprox. 300) care au acceptat provocarea de a participa la prima licitație de artă de asemenea anvergură din orașul lor și care au făcut concurență bucureștenilor (aprox. 350). Licitația de Vară a avut un total de aproape 600.000 euro și o rată de adjudecare de 83%. Sesiunea de licitații 24-25 iunie a adus un total de peste 330.000 euro. Di nou publicul dovedit un interes deosebit față de viața dictatorului român Nicolae Ceauşescu, dovadă suma record oferită pentru mobilierul de birou al acestuia (55.000 euro, de 5 ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire). Însă, cei prezenți în sala de licitație au fost la fel de captivați de arta plastică a vechilor maeștri, Ioan Andreescu fiind reușita serii de 24 iunie. Printre surprizele sesiunii s-a aflat și interesul crescut al colecționarilor de trofee pentru Licitația de Echitație și Cinegetică, licitația având o rată de adjudecare de aproape 90%.

Mai - Luna mai a adus o rată de adjudecare de 100% pentru Licitația patrimoniului Margareta Sterian dintr-o importantă colecție germană, dovedind astfel că este una dintre cele mai apreciate artiste române. Totodată, Licitația de Militaria și Antichități a adus adjudecări spectaculoase la capitolul obiecte de colecție, dintre care amintim o insignă din argint, Regimentului Artilerie de Gardă, cu cifrele Regilor Ferdinand și Carol II, fiind achiziționată la suma de 1.800 euro (de 15 ori mai mult decât prețul de pornire).

Aprilie - Licitația de Artă Postbelică și Contemporană de pe 8 aprilie a adus trei recorduri importante de autor. Un nou record pentru Horia Damian, prin opera “Eve endormie”, achiziționată pentru suma de 11.000 de euro. Acestuia i se alătură artistul contemporan Diet Sayler cu un record de 6.500 de euro pentru opera “Construcții pentru mâine”, precum și Corneliu Brudașcu prin opera “Înger”, adjudecată pentru suma de 6.000 de euro. Seara de miercuri, 16 aprilie, a debutat cu un ritm alert impus de pasionații de oenologie care au adjudecat 80% din totalul loturilor secțiunii de vinuri, ca mai apoi să fie continuat de participanții care au achiziționat 100% din loturile secțiunii de icoane din Licitația de Valori Tradiționale, care a avut în total o rată de adjudecare de 77,78%. Licitația de Bijuterii a adus creșteri spectaculoase pentru broșa “Flori de lăcrămioară”, care a fost adjudecată la valoarea de 1.000 euro (cvadruplul prețului de pornire), pandantivul “Floare de safir” achiziționat tot la suma de 1.000 euro (față de pornirea de 280 euro) sau inelul cu smarald anturat cu diamante (care a urcat de la 450 euro la 1.600 euro).

Martie - Seara de 6 martie a adus la Licitațiile "Colecția Gen. Constantin Doncea" și "Epoca de Aur" aproape 750 de participanți în sală și în mediul virtual, prin platforma de licitare online, Artmark Live. Colecția Doncea s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru iubitorii de artă, fapt demonstrat de rata de adjudecare de 92,31%, suma totală de adjudecare ajungând la 263.670 euro. S-au stabilit două recorduri de autor prinGheorghe Anghel și Richard Hette. Cu o rată de adjudecare a loturilor de 84,74% și cu un total de 57.605 euro, Licitația "Epoca de Aur" a fost considerată drept o reușită pentru piața obiectelor de colecție de acest tip din România. Spre finele lunii martie a avut loc Licitația de Primăvară 2014 care a adus 221 de actori ai pieței de artă, care au ridicat paletele de licitare, online sau direct pe scena licitației, 350 de video-spectatori, peste 300 de participanți în sală, un total de 642.750 euro, o rată de adjudecare de 82,47%, un record pentru Oscar Han (12.000 euro) și alte adjudecări spectaculoase.

Februarie - Sesiunea de licitații organizate de Artmark în perioada 18-20 februarie continuă tradiția Artmark a Licitațiilor de Mărțișor, aducând pe scena pieței de arte din România două recorduri de autor pentru Constantin Isachie Popescu, care a înregistrat un record în valoare de 6.000 de euro cu opera Intimitate, și pentru George Nichita a cărui pictură Reculegere devine cel mai bine tranzacționată operă a artistului (4.750 de euro, aproape dublul estimării maxime). Prima seară de licitații s-a dovedit a fi una dintre cele mai așteptate seri de către pasionații online de capodopere de de artă românească de format miniatural, Artmark Live fiind utilizat de 1.700 de vizitatori diferiți, cu 17.000 de vizualizări la un interval de 10 minute. În cadrul Licitației Cabinetul de curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului, lotul vedetă a fost un obiect rar, un Jukebox Wurlitzer din anii 1950, care a fost adjudecat la prețul de 20.000 de euro, de 10 ori mai mult decât prețul de pornire. Se cuvine menționat în mod special Nicolae Tonitza cu lotul vedetă al serii, Pregătiri de masă (Interior IV), achiziționat la suma de 85.000 de euro, care devine astfel cel mai bine vândută pictură a lui Tonitza datând din perioada ”roșie” a pictorului (anii 1919 – 1923).

Ianuarie - Piaţa de artă vine cu noutăţi în 2014 pentru cel mai dinamic segment, arta contemporană, în urma licitaţiei dedicate de Artmark în seara de 28 ianuarie. Licitaţia de Postmodernism & Contemporană a adus, la prima ediţie din acest an, recorduri de autor - printre care cel al Georgetei Năpăruş (12.000 de euro, pentru lucrarea „Prapor”, comparativ cu recordul anterior, 8.000 de euro, înregistrat la Artmark, în aprilie 2013) sau recordul lui Constantin Flondor (4.750 euro, pentru lucrarea „Înmugurire”, comparativ cu recordul anterior, de 2.000 de euro, înregistrat în 2011 la Artmark) - premiere importante ale unor artişti bine tranzacţionaţi în plan internaţional (precum Daniel Spoerri, 2.000 de euro, de peste trei ori maxima estimată, pentru colajul pe carton ”Tableau piège”), rezultate promiţătoare ale unor artişti contemporani tineri (precum Ugron Reka,”Freedom”, adjudecat la 2.250 euro). Vânzările totale au fost de peste 200.000 de euro, iar rata de adjudecare a loturilor s-a ridicat la 73%.

2013

Decembrie - O rată de adjudecare de 97%, vânzări totale de aproximativ 1,2 milioane de euro, un număr-record de palete paticipante distincte (283), cea mai lungă serie de loturi adjudecate consecutiv (134 de loturi) – toate acestea confirmă faptul că Licitaţia de Iarnă, Ediţie Aniversară „Artmark – După 5 Ani” a fost o reuşită deplină. Evenimentul din seara de 18 decembrie, organizat la Ateneul Român în prezenţa a peste 600 de iubitori de artă, participanţi în sală şi online (de remarcat recordul de participări online, prin serviciul Artmark Live – 110 participanți online), a înregistrat rezultate ce o clasează drept cea mai bună licitaţie a anului 2013 în România.

Noiembrie - Licitația de Alb-Negru organizată de Artmark în seara de 21 noiembrie confirmă interesul în creștere pentru operele de grafică realizate de marii artiști români, atât de patrimoniu cât și contemporani. Cu încasări de 105.000 de euro, o rată de adjudecare de 80% și 111% față de estimările maxime ale Casei, respectiv cu 10% peste vânzările licitațiilor de profil din anii 2011 și 2012 și recordul pentru cel mai scump desen tranzacționat pe piața de artă din România ‒ 11.000 de euro pentru „Visare, Portretul Zettinei Urechia” de Nicolae Grigorescu, la dublul prețului de pornire ‒, licitația a permis o analiză comparativă a graficii unor artişti importanţi, consacraţi în primul rând ca pictori. Creșteri procentuale cu peste 10% a înregistrat și cea de-a doua licitație a serii de 21 noiembrie, Licitația „România Iluministă – Primele Lumini”, unde un exemplar rar al unei cărți a lui Dimitrie Cantemir scrie recordul: „Istoria Creşterii şi Descreşterii Imperiului Otoman”, adjudecată cu 8.000 de euro, dublul prețului de pornire. Comparativ, în 2012, un exemplar al volumului „Descrierea Moldovei”, de același autor, era adjudecat cu 5.000 de euro.

Octombrie - De la „Cadâna” miniaturală a vechiului maestru Theodor Aman la ”Ritualic object” al contemporanului Victor Man, Licitaţia de Toamnă a adus celor cca. 400 de participanţi din Sala Mare a Hotelului Radisson un dialog și o confruntare a generaţiilor de artişti pe piaţa de artă. Dedicată artiştilor români prezenţi şi în recent lansatul Top 100 realizat de Capital, ediţia 2013, Licitaţia de Toamnă a înregistrat vineri seara vânzări totale de aprox. 900.000 de euro şi o rată de adjudecare de 84%, rezultate ce o statutează drept cel mai reușit eveniment al pieţei de artă din acest sezon şi al doilea ca importanţă din acest an, după Licitaţia de Primăvară (1 milion de euro).

Septembrie - Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc confirmă popularitatea operelor integrate acestui curent artistic şi valoarea marilor lui maeştri (Grigorescu, Tonitza, Petraşcu, Ressu etc.) în spaţiul cultural românesc. Cu încasări de aproape 600.000 de euro – o cifră cu aproape 50% mai mare decât valoarea de pornire a loturilor – şi o participare ridicată – 113 de palete participante distincte, o rată de adjudecare de 87% – licitaţia Artmark reprezintă un bun instrument de măsurare a preferinţelor românilor în materie de artă valoroasă, consacrată.

Iulie - Piaţa românească de artă contemporană confirmă de la o ediţie la alta trendul constant ascendent. Artmark anunţă înregistrarea celor mai ridicate valori totale în Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană. În seara de 10 iulie, vânzările totale s-au ridicat la 322.000 de euro – în creştere cu 22% față de media estimărilor prealabile ale casei. Acestea sunt totodată cu 11% mai mari decât recordul anterior de încasări pe artă contemporană, ale licitaţiei Artmark din aprilie 2013, respectiv cu 33% mai mari faţă de media licitaţiilor din 2012. Totodată, s-a înregistrat cea mai mare rată de adjudecare (92%, comparativ cu recordul anterior, de 89%), cele mai multe palete de licitare într-o licitație de artă contemporană românească (105) şi aproape 20 de recorduri de autor.

Iunie - Licitația de Vară aduce la Artmark un total al vânzărilor de 750.000 de euro, o rată de adjudecare ridicată, de 93%, ceea ce subliniază trendul actual pe piața de artă din România încurajat de accesibilitatea operelor, o oportunitate pentru colecționari. Dintre rezultatele importante ale licitației cităm: „Noapte bună!“ de Nicolae Tonitza, adjudecată cu 90.000 de euro, „Narcise și lalele“ de Theodor Pallady – cu suma de 33.000 de euro sau „Viața la țară“ de Rudolf Schweitzer-Cumpăna – cu suma de 28.000 de euro.

Mai - A treia ediţie a licitaţiei dedicate de Artmark Vechilor Maeştri înregistrează cel mai bun rezultat din 2011 până în prezent: încasări totale de aproximativ 450.000 de euro (față de edițiile din 2011 și 2012 cu 13% respectiv 50% mai mari) şi o rată de adjudecare de 94% (cu 14% mai mare faţă de cea din 2012, respectiv cu 9% mai mare decât în 2011). Totodată, Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti aduce un nou record de autor: 150.000 de euro pentru capodopera “Ulcică cu flori de câmp” a lui Ioan Andreescu, faţă de recordul anterior, de 135.000 de euro, înregistrat la ediţia din 2011. La valoarea de 150.000 de euro a fost adjudecată şi pictura “Întoarcerea de la târg”, semnată de Nicolae Grigorescu, în timp ce micul “Vas cu garoafe” al lui Ştefan Luchian, provenind din reputata colecție Bogdan-Pitești, a fost adjudecat cu suma de 40.000 de euro.

Aprilie - Cercul investitorilor în artă se lărgeşte. Sesiunea de şase licitaţii organizată de Artmark în perioada 16-18 aprilie aduce vânzări totale de 800.000 de euro, o rată de adjudecare de 80% pentru cele aproape 500 de loturi propuse, cu aproape 400 de palete distincte participante, la un public total de aproximativ 700 de persoane. Statusul pieţei de artă în perioada de criză mizează pe accesibilitatea preţurilor, o oportunitate excelentă pentru investitori de a-şi îmbogăţi colecţiile, respectiv pentru novicii pe acest segment de piaţă - de a prinde gustul unei investiţii elegante şi sigure.

Martie - Licitaţia de Primăvară s-a impus la Artmark drept cel mai de bun rezultat de până acum pentru piaţa de artă din România în 2013, atât din punct de vedere al vânzărilor totale, care au atins suma de 1 milion de euro, cât şi în ceea ce priveşte rata de ajudecare, de 97% (cea mai bună rată de adjudecare a unei licitaţii din România, după licitația Artmark aniversară, din decembrie 2011).

Februarie - Sesiunea de licitații organizate de Artmark în perioada 19-21 februarie aduce trei rezultate excepționale pentru piața de artă din România: indicele de rentabilitate al pieței românești de artă (ART-C=Art Consacrat) a atins maxima sa istorică, de 3182 de puncte; Victor Brauner se adaugă celor 7 mari artiști români cu vânzări-record de peste 100.000 de euro în piața românească, o dată cu adjudecarea operei „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde” la un preț tot mai apropiat de valoarea pictorului român pe piața internațională; totodată, un nou record al totalului adjudecărilor online pentru o sesiune de licitație - 207.660 euro (peste 25% din cifra de afaceri a sesiunii de licitații din februarie).

Ianuarie - Piața românească de artă deschide anul cu dreptul: cele două licitații desfășurate în seara de 30 ianuarie la Athénée Palace Hilton, Licitația de Artă Românească Importantă & Licitația de Postmodernism și Contemporană, aduc la Artmark vânzări totale de 800.000 de euro, o rată de adjudecare de 88% și peste 10 recorduri de autor. Arta contemporană are un contur tot mai bine definit pe piața de profil din România, înregistrând o creștere de 20% față de recordul precedent, Licitația de Postmodernism și Contemporană organizată în noiembrie 2012, respectiv o creștere de 27% față de media licitațiilor de profil organizate de Artmark anul trecut.

2012

Decembrie - Vânzări totale de peste 1,6 milioane €, o rată de adjudecare de 95,5%, 10 noi recorduri de autor şi un podium monopolizat de capodoperele pictorului Nicolae Grigorescu, acesta este statusul Galei Iubitorilor de Artă – Licitaţia de Crăciun, cea mai bună licitaţie pentru arta românească de patrimoniu, care încheie anul 2012 într-un ton optimist.

Noiembrie - Însumând vânzări de peste 600 mii de euro, o rată de adjudecare medie de aproape 80%, o rată medie de atingere a limitei maxime a evaluării de peste 80% și un public de aproximativ 600 de persoane, Sesiunea de licitaţii 13-15 noiembrie 2012, axată pe diversitatea și accesibilitatea obiectelor de artă și colecție puse în vânzare, a reafirmat potențialul românilor de a investi în artă, în contextul stimulativ în care, la nivel internațional, cea mai mare casă de licitații din lume înregistrează sume exorbitante (345 milioane de dolari, recordul Sotheby’s în cei 268 de ani de la înființare, a fost stabilit în aceeași seară de marți, 14 noiembrie 2012, când Artmark desfășura Licitația de Art Nouveau).
Cu un total de vânzări de 240.000 €, o rată de adjudecare de 83,12% (64 din cele 77 de loturi propuse) şi cele mai multe palete distincte participante (96), Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană deschide Sesiunea de Licitaţii 13-15 noiembrie într-un ton cât se poate de optimist. Totalul vânzărilor este cel mai ridicat din scurta istorie a licitaţiilor de profil (a cincea licitaţie de artă contemporană, prima fiind organizată abia în aprilie 2011) şi creează bune aşteptări pentru viitoarea evoluţie a artei contemporane pe piaţa din România.

Octombrie - Cea de-a patra ediţie a Licitaţiei de Toamnă reflectă o evoluţie clară a pieţei de artă din România la nivelul artiştilor consacraţi, în contextul potrivnic al deprecierii considerabile a leului, comparativ cu anii precedenţi: Licitaţia de Toamnă 2011 (1.000.000 €), Licitaţia de Toamnă 2010 (745.000 €), Licitaţia de Toamnă 2009 (300.000 €). Cu un total de vânzări de 1.045.000 € şi o rată de adjudecare de 96,3% (130 din cele 135 de loturi propuse), Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti se înscrie în seria evenimentelor de succes ale pieţei de artă autohtone, readucând în prim-plan poziţii deja consacrate de cei mai bine cotaţi artişti în Top 100 cei mai valoroşi pictori români – Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu, Theodor Aman sau Gheorghe Petraşcu. Octombrie – Revista Capital lansează la Palatul Cesianu-Racoviţă Top 100 cei mai valoroşi pictori români, primul clasament din România realizat pe această temă. Clasificarea a fost făcută de experţii Artmark pe baza evaluării fiecărei opere de artă tranzacţionată în licitaţii publice, reţinând exclusiv recordurile de autor înregistrate în perioada analizată. Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani, artişti consacraţi în străinătate şi top 25 cei mai mari colecţionari de artă din România. Octombrie - Cea de-a doua ediţie a Licitaţiei România Regală organizate de Artmark a reconfirmat cu succes tendinţa de diversificare a pieţei de artă din România. Cu o rată de adjudecare de 72,66% şi un total de vânzări de 65.000 de euro, evenimentul marchează prima licitaţie dedicată obiectelor de colecţie din anul artei 2012-2013.

Septembrie - Artmark deschide stagiunea licitaţiilor de toamnă într-o notă optimistă. Vânzări totale de aproximativ 1 milion de euro şi o rată de adjudecare de 92,45%, în primul eveniment important al anului 2012-2013: Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism.

August - Artmark organizează prima licitaţie de maşini de colecţie din România. Culminând cu rezultate excepţionale şi o rată de adjudecare de 100%, Artmark deschide un nou segment al pieţei de lux.

Iulie - Are loc cea de-a doua licitaţie internaţională, duplex Mamaia–Monaco: Art Impressionniste et Moderne & Bijoux. Cu o rată de adjudecare de 98%, licitaţia a reafirmat originalitatea picturii româneşti pe plan occidental, prefaţând, în mod indubitabil, un capitol-cheie din istoria artei româneşti, acela al repoziţionării artei de patrimoniu în context european.

Iunie - „Ciobănaş cu turma de oi” de Nicolae Grigorescu s-a vândut cu 195.000 €, în cadrul primului eveniment internaţional Artmark, Licitaţia de Vară 2012, în Duplex Bucureşti – Chişinău, o premieră în piaţa de artă regională. Cu un total de cca 1,35 milioane € şi o rată de adjudecare de 96% din numărul loturilor, licitaţia a adus 20 recorduri de autor artiştilor români şi basarabeni de patrimoniu, înregistrând totodată o performanţă de participare.

Mai - Licitaţia specială Artmark "Cei mai iubiţi dintre pământeni" a arătat popularitatea de care se bucură tema copilăriei în arta românească de patrimoniu şi contemporană. Au fost adjudecate 83% din loturi, cu vânzări totale de peste 222.000 €, iar principalul lot al serii, pictura „Copil în rose” de Nicolae Tonitza, a fost adjudecat cu 75.000 €, bătaia ciocanului aparţinând unuia dintre cei 21 de copii invitaţi să pledeze, în faţa unei săli pline, pentru tot atâtea picturi şi sculpturi excepţionale. Mai - Sesiunea de Licitaţii Tematice de Mai a propus aprox 400 de piese excepţionale, de la opere de pictură veche, la piese fine din argint, de la sculptură, la mobilier de epocă şi curiozităţi. Licitaţiile au adus un total de vânzări de aprox. 400.000 €, acumulat în trei seri de evenimente, care au antrenat numeroşi noi participanţi în cea mai fierbinte piaţă a momentului. Prima licitaţie dedicată exclusiv creaţiilor artistice decorative în argint, aducând vânzări totale de cca 100.000 €, a fost primită cu interes de către participanţi, care au optat pentru obiecte funcţionale şi ornamentale cu valori accesibile.

Aprilie - Activitatea Institutului Artmark de Management al Artei a fost inaugurată odată cu prima sesiune de cursuri intensive, orientate către necesităţile investitorilor și colecționarilor, o introducere antrenantă în istoria artei și mecanismele de funcționare ale pieței de artă. Aprilie - Selecţia sesiunii de licitaţii tematice a îmbinat capodopere din colecții importante - adjudecate în proporție de 100% - cu piese de sculptură și mobilier de grădină, o premieră tematică. A urmat Licitația de Postmodernism și Contemporană, cu cea mai mare rată de adjudecare din numărul loturilor pentru acest segment, 89%, semn al unei încrederi sporite în operele artiştilor sonori ai ultimei jumătăţi de secol. A doua zi de licitații a adus Licitația de Art Nouveau, Romantism și Biedermeier, care a culminat cu vânzarea capodoperei "După baie" de Ștefan Luchian pentru suma de 85.000 de euro, record de autor pentru o operă în pastel de Luchian. Seara a continuat cu Licitația de Vinuri Rare şi Licitația de Militaria și Antichități, care a propus o selecție impresionantă de obiecte de colecție, unele adevărate piese de muzeu.

Martie - Licitația de Primăvară 2012 a oferit peste 200 de opere de artă românească majoră, la valori accesibile, într-o seară ce a confirmat încrederea în forța pieţei de artă, prin vânzările totale de 1,3 milioane de euro și rata de adjudecare de 91%. Adjudecarea oprei "Trei frați" de Nicolae Tonitza pentru suma de 170.000 de euro marchează intrarea artistului cu o a doua operă în Clasamentul celor mai importante 10 vânzări de pe piața de artă din România, într-un top dominat de opere emblematice de Grigorescu.

Februarie - Luna februarie continuă tradiția Licitațiilor Artmark de Mărțișor cu o seară dedicată capodoperelor de pictură și sculptură de mici dimensiuni, iar alta - mărtișoarelor de epocă, bijuteriilor și artei decorativă. Selecția de loturi a cucerit publicul, fiind vândută în proporţie de 113% din valoarea totală maximă estimată. A treia zi din sesiunea licitațiilor din februarie a adus, în premieră, o licitație pe tema starurilor cinematografiei românești, urmată de Licitația de Postmodernism și Contemporană, care a obținut cea mai mare rată de adjudecare după lot și valoare dintre toate licitațiile Artmark consacrate acestei categorii.

Ianuarie - Anul calendaristic a debutat cu două tematicii inedite pentru piața licitațiilor din România: Licitația Epoca de Aur, dedicată obiectelor de colecție și Licitația de Avangardă și Expresionism, o selecție de opere reprezentative pentru curentele ce au adus apreciere internațională artiștilor români. Ultimul lot al licitaţiei, pictura „Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)” de Victor Brauner a stabilit cea mai mare vânzare a serii, fiind adjudecat cu 75.000 €, sumă record pentru spaţiul românesc.

2011

Decembrie - Cu vânzări totale de peste 1,6 milioane de euro şi o rată de adjudecare de 99%, Licitaţia de Iarnă a depăşit în amploare aproape toţi parametrii unei licitaţii româneşti de artă, dintre care recordul de valoare al unei opere de artă pe piaţă - 290.000 € pentru lucrarea "În iatac" de Nicolae Tonitza - şi cel mai mare total de vânzări într-o licitaţie de artă, 1.605.350 €, rata de adjudecare cea mai ridicată, publicul cel mai numeros - aproape 800 de persoane - şi cele mai multe palete participante distincte, pe tot parcursul celor patru ore de licitaţiei.

Noiembrie - Artmark deschide, la etajul 1 al Palatului Cesianu-Racoviță, art boutique-ul Dependent de Artă, showroom-ul platformei online DependentdeArta.ro. Pe lângă oferta eterogenă de artă decorativă, pictură, grafică și fotografie, magazinul lansează prima librărie exclusiv de artă românească din țară: albume de artă, cataloage raisonné și de expoziții, monografii, insight-uri din lumea pieței de artă. Colțul de carte al art boutique-ului Dependent de Artă devine, la numai câteva luni de la inaugurare, ”kilometrul 0” al publicațiilor de artă românească. Apariții noi, dar și albume care nu au văzut deloc lumina librăriilor bucureștene – titluri editate de muzee și galerii din țară – se reunesc într-o singură librărie, dând o notă livrescă selecției de artă decorativă, pictură, grafică și fotografie pe care Dependent de Artă o exhibă. Noiembrie - Într-un maraton de 6 licitații, desfășurate de-a lungul a 3 seri consecutive, Licitația Colecției Nicolae și Hrisanti Petresco a cunoscut o rată de adjudecare de 100%, atingând o valoare totală apropiată de maxima estimativă, dovadă că operele de pictură de patrimoniu din colecţii recunoscute sunt tot mai căutate de colecţionari şi investitori. În aceeași seară, a doua licitație Artmark dedicată Artei Contemporane a urcat totalul cumulat al vânzărilor de artă tânără, la Artmark în 2011, la peste jumătate de milion de euro, o performanţă pentru anul de debut al licitaţiilor specializate.

Septembrie - Artmark lansează magazinul online www.dependentdearta.ro, cel mai nou proiect de shopping cultural din România, singurul de această anvergură, dedicat exclusiv artelor frumoase. Magazinul Dependent de Artă este o platformă originală pentru piaţa de artă din ţară, care strânge laolaltă obiecte de artă decorativă de epocă, design contemporan, dar și tablouri și sculptură de dimensiuni mici, cu prețuri accesibile. Dependent de Artă este primul magazin de artă din România care-și asumă demersul de transparentizare a tranzacțiilor, importând totodată în piața galeriilor de artă și avantajele uzuale ale comerțului online: plată online securizată, livrare rapidă, ambalaje de integritate și/sau de lux. Septembrie - Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc, aflată la a doua ediție după cea inaugurală din septembrie 2010, a reconfirmat aprecierea pieței de artă și optimismul colecționarilor, înregistrând într-un an o creștere a valorii vânzărilor cu 59%. Comparativ cu septembrie 2010, când se atingea un nou record al pieței de artă cu opera “Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 155.000 de euro, în 2011, două picturi de-ale maestrului au depășit pragul de 200.000 de euro, într-o licitație cu vânzări totale de 1.292.000 de euro.

Iunie - Asociații Artmark, Alexandru Bâldea şi Manuela Plăpcianu, răscumpără pachetul rezidual de acţiuni de 29% în garanție la fondul elvețian de investiţii asociat inițial, returnând integral împrumutul pe trei ani contractat în august 2008. Artmark devine şi prima casă de licitaţii de artă din România finanţată de o bancă, Millennium Bank acordându-i un credit de 1 milion de euro pentru implementarea proiectelor sale. Iunie – Licitaţia „Primul meu tablou” inaugurează un nou cadru de cinci stele pentru licitaţiile tematice Artmark: sala de bal „Le diplomate” a hotelului Athénée Palace Hilton. Iunie – Cumpărătorul operei „Fata cu mărgele roşii (Ţărăncuţă odihnindu-se)” de Nicolae Grigorescu - care deţine poziţia de cea mai scumpă pictură vândută în România - o cedează în custodia Muzeului Naţional Brukenthal, pe o perioadă de un an. Iunie - Licitaţia de Vară 2011 încununează un an de succes al pieţei de artă din România, evenimentul marcând totodată un apogeu al participării publicului şi al disponibilităţii de cumpărare. Totalul serii s-a ridicat la peste 1.600.000 €, o sumă record, iar rata de adjudecare realizată a fost de 95%, cu trei vânzări solide, dintre care două peste 200.000 €, afirmând puterea în creştere a pieţei româneşti de artă. Iunie – În noul sediu al Centrului Cultural ArtSociety din C. A. Rosetti nr. 5 se deschide Pinacoteca Bucureşti, printr-un parteneriat de trei ani între cele două instituţii. După peste trei decenii de când opere capitale ale artei româneşti stau departe de privirile publicului, private de un spaţiu de expunere, Palatul Cesianu-Racoviţă îşi oferă încăperile elegante pentru prezentarea bogatului patrimoniu al Pinacotecii, în expoziţii curatoriale periodice.

Mai – Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti a adus trei recorduri pe piaţa de artă din România: un nou record de autor pentru opera „Ulcică cu flori de câmp” de Ioan Andreescu – 135.000 de euro , care a stabilit şi cel mai scump cm2 de artă din România – 270 de euro şi lotul cel mai intens licitat – opera „Ţărăncuţă” de Ştefan Luchian. Mai - Casa de Licitaţie Artmark îşi inaugurează noul sediu: Palatul Cesianu-Racoviţă aflat în inima Bucureştiului, peste drum de Muzeul Naţional de Artă al României. Clădirea istorică, construită de un arhitect francez pentru o familie aristocrată bucureşteană, primeşte acum o funcţie nobilă: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate orientată către dezvoltarea pieţei româneşti de artă.

Aprilie - Opera „Fata cu mărgele roşii (Ţărăncuţă odihnindu-se)” de Nicolae Grigorescu stabileşte un nou record pe piaţa de artă din România: 270.000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism, consolidând supremaţia lui Grigorescu în fruntea clasamentului vânzărilor de artă românească. În Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană, care a urmat în aceeaşi seară, a fost achiziţionată, pentru 35.000 de euro, cea mai mare lucrare de artă pusă vreodată în vânzare prin licitaţie în lume, intitulată „Prinţesa” (4,5 x 20 m), de Alexandru Bunescu (n. 1988, Sibiu). Aprilie – La Bursa de Valori Bucureşti a avut loc lansarea Indexului Pieţei Româneşti de Artă, Catalog de randamente anuale (1995 – 2010) ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, ajuns la cea de-a doua ediţie. Indexul vine în întâmpinarea investitorului interesat de diversificarea portofoliului de investiţii alternative, arătând randamentul mediu al pieţei româneşti de artă din ultimii 16 ani – 36%, aşadar mai mare decât randamentul anual mediu, aferent aceleiaşi perioade, al investiţiei în aur, terenuri ori valori mobiliare româneşti. Randamentul mediu în 2010 (faţă de 2009) este de 40%.

Martie - Licitaţia de Primăvară marchează un moment istoric: depăşirea pragului psihologic de 200.000 de euro pentru două opere de Nicolae Grigorescu. „Cârciumă la Rucăr” a urcat pe prima poziţie în clasamentul celor mai bine vândute picturi pe piaţa românească, cu 230.000 de euro, urmată de cealaltă vedetă a Licitaţiei de Primăvară, peisajul de acelaşi autor „La marginea pădurii”, adjudecat pentru 200.000 de euro. Totodată, licitaţia a realizat pentru cea de-a doua oară, un total ce depăşeşte un milion de euro.

Februarie - Licitația de Mărțișor 2011 înregistrează un nou record de autor pentru Ion Andreescu cu lucrarea „Femei în parc”, vândută pentru suma de 130.000 de euro, clasând lucrarea pe locul șase în topul celor mai bine vândute opere de artă. Luna februarie aduce la Artmark și două debuturi însemnate prin prima Licitație de Artă Decorativă și prima Licitație de Vinuri de Colecție Românești.

2010

Decembrie - Licitația aniversară de Iarnă 2010, al doilea duplex național Sibiu (Hilton) – București (J.W. Marriott), organizat în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu susținerea cluburilor locale Rotary și Lions, marchează două recorduri naționale: pictura „Păstorița” de Nicolae Grigorescu, provenind dintr-aceeași reputată colecție dipl. Vasile Stoica, se adjudecă cu 175.000 euro, record de autor, respectiv cele 89 de loturi adjudecate (dintr-un total de 98 puse în licitație) totalizează cca. 1,3 milioane euro, cifră de vânzare record.

Noiembrie - Loturile Licitației 12+1 Capodopere Impresioniste și Postimpresioniste din Colecții Particulare sunt adjudecate în proporție de 100% (între care și două vânzări peste 100 mii euro, „Golgota” lui Nicolae Tonitza, provenind din colecția diplomatului Vasile Stoica, retrocedată de Muzeul Național de Artă al României în 2009, adjudecată pentru 125.000 euro, nou record de autor, împrumutată o lună mai tarziu de colecționarul achizitor expoziției permanente a Muzeului de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, respectiv „Panseluțe” de Nicolae Grigorescu, adjudecată la 115.000 euro). Noiembrie – A doua Licitație anuală de Sculptură (Românească și Europeană), găzduită de Palatul Ghika din București, reușește o rată de adjudecare de 71% (față de rata primei licitații de sculptură din noiembrie 2009), validând un nou sector de piață de artă de patrimoniu.

Octombrie - Licitația de Toamnă 2010, primul duplex național între două săli de licitație de artă situate în orașe diferite, Opera Națională Timișoara + J.W. Marriott București, pune față în față know-how-ul bucureștenilor cu privire la cotațiile artiștilor tranzacționați public și jocul de bursă de artă cu opțiunea bănățenilor pentru frumos, la prețuri accesibile. Rezultă o rată de adjudecare record de 96%, o prezență de cca 700 participanți și o cifră de vânzări de aprox. 750 mii euro, unde Bucureștiul își adjudecă cca 55% din operele de artă puse în vânzare, iar Banatul și zonele adiacente cca 45%.

Septembrie - Prima Licitație Artmark de Impresionism și Postimpresionism Românesc stabilește noi recorduri în piața românească de artă – cca 650 de participanți, rata de adjudecare peste 88% din loturile puse în vânzare, cifra de afaceri de peste 800 mii euro, respectiv peste 40 de recorduri de autor (din 112 loturi adjudecate). “Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, o amplă compoziție reprezentativă pentru perioada “albă” a artistului național, se adjudecă cu 155.000 euro, detronând locul II anterior deținut de Ștefan Luchian cu pictura “Garoafe”.

Iulie - Licitația de Orientalism 2010, găzduită de Hotelul Vega din Mamaia – Constanța, proiectată în parteneriat cu Muzeul de Arta din Constanța și Consiliul Județean Constanța, debutează campania Artmark 2010 - 2011 de a extinde/profesionaliza piața de artă la nivel național, organizând evenimente de licitație de artă într-o serie de orașe reprezentative ale României; totodată închide primul semestru al 2010 cu o cifră de afaceri din licitații dublă față de cea a anului trecut (1,92 milioane euro semestrul I/2010 față de 1,76 milioane euro întregul cuprins al anului 2009), într-o piață românească a vânzărilor de artă prin licitație aprox. dublă față de cea a anului trecut (3,69 milioane euro întreg 2009 vs. 3,03 milioane euro semestrul I/2010).

Iunie - Lansarea Indexului Pieței Românești de Artă – “Catalog de randamente anuale (1995-2009) ale celor mai tranzacționați artiști români”, în parteneriat cu Royal Preferred Banking, divizia de private banking a RBS România, cu sprijinul Institutului Bancar Român, cu participarea unui panel de 16 vorbitori, între care Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, cabinetul Vicepremierului, Președintele Bursei Române de Mărfuri, Vicepreședintele Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Rectorul Academiei de Studii Economice, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România, președintele Asociației Comercianților cu Obiecte de Artă din România, alte personalități. Iunie – Recordul anterior în Ștefan Luchian este detronat de vânzarea “Garoafelor” cu 140.000 euro în Licitația de Vară 2010.

Aprilie - Licitația Colecției Tiberiu Puica, în cadrul căreia Artmark reușește vânzarea “Macilor” lui Ștefan Luchian cu prețul de adjudecare de 132.000 euro, record de autor pentru Ștefan Luchian, tranzacție publică devenită a doua ca însemnătate financiară în piața românească de artă.

Ianuarie - Se decide separarea celor două componente ale activității Artmark, anume cea de licitație de artă, de cea de galerie, punându-se bazele Centrului Cultural ArtSociety, fundație ce îmbracă activitatea ambelor galerii - ArtSociety și Point contemporary, sub președinția Ruxandrei Garofeanu. Casa de licitații Artmark rămâne principalul finanțator al fundației, ce are în plan organizarea de expoziții de anvergură națională.

2009

Octombrie - Licitația de Toamnă 2009, în care Artmark adjudecă unui colecționar român o operă a impresionistului francez Armand Guillaumin, anume “Paysage au Midi”, datată 1907, cu 60.000 euro, record (și piatră de temelie) pentru piața românească de artă europeană.

Iunie - Licitația de Vară 2009 a Casei Artmark, soldată cu alte două recorduri absolute de piață românească, vânzarea capodoperelor “Aișe” de Camil Ressu respectiv, “Port” de Marcel Iancu, ambele aparținând reputatei colecții interbelice Dr. Iosif Dona, cu 160.000 euro, respectiv 130.000 euro; punerea în vanzare a celei mai scumpe opere de artă propuse pieței românești, “Tăietorul de lemne” de impresionistul francez Camille Pissarro, provenind din aceeași colecție Dona.

Mai - Galeria de artă contemporană Point contemporary participă prima oară la un târg internațional de artă, ViennaFair 2009, cu un solo-show Roman Tolici.

Ianuarie - Expoziția de deschidere a Galeriei ArtSociety, „Anamaria Smigelschi – Alin Gheorghiu”.

2008

Decembrie 2008 - Prima licitație de artă a Casei Artmark, Licitația de Iarnă 2008, un succes absolut – “Fata în roz” de Nicolae Tonitza se adjudecă cu 120.000 euro, sumă record în piața românească a licitațiilor de artă; “Păunii privirilor”, de Ion Țuculescu, realizează, în aceeași licitație, un meritat record personal al artistului, 80.000 euro.

August - Asociații Artmark contractează cu un fond elvețian de investiții un împrumut pe 3 ani, în vederea finanțării procurării stocului intern și organizării primelor expoziții, garantat cu un pachet de acțiuni ale Artmark.

Iulie - CINOA primește ca membru observator pe Radu Boroianu și valideaza mandatul de asociere acordat lui Radu Boroianu. Iulie – Înființarea Casei de Licitații Artmark, sub denumirea legală de Galeriile Artmark SRL, de doi asociați, colecționari și iubitori de artă, Radu Boroianu, regizor de teatru (fost secretar de stat în Ministerul Culturii, fost ambasador al României în Elveția), și Alexandru Bâldea, avocat (profesor asociat de curs de marketing cultural la Secția de Istoria Artei a Facultății de Istorie), Radu Boroianu devenind și primul președinte al Casei. Înca de la înființare, Artmark desfășoara două activități distincte, una preeminent comercială, de casă de licitații de artă, iar alta predominant culturală, de afirmare a artei de patrimoniu, sub bagheta directorului și curatorului Ruxandra Garofeanu, prin galeria ArtSociety, respectiv de promovare a artei contemporane tinere prin galeria Point Contemporary, coordonată de Liliana Popescu.

Aprilie - Radu Boroianu, pledând cauza pieței românești de artă pe lângă reprezentanții CINOA (Confédération Internationale des Négociants en Oeuvres d’Art), convinge organismul profesional cu sediul la Bruxelles să îi acorde un mandat de asociere a galeriilor de artă românești în vederea aderării la CINOA și organizării pieței românești de artă după rigorile de transparență și deontologie practicate în piața internațională.