Expoziții în continuă schimbare în
centrul Bucureștiului

Adresa: Str. C.A. Rosetti, nr.5 , București

Orar: Luni-Duminică 10:00 - 20:00

Acces: Gratuit

Vizitează arta la ea acasă, la Palatul Cesianu-Racoviță

Vino să vezi cu ochii tăi cele mai mari opere de artă ale artiștilor clasici ori contemporani, piese decorative de colecție sau ceasuri și bijuterii unicat.

Expoziții curente

Vino la Palatul Cesianu-Racoviță să vezi cele mai diverse și spectaculoase patru expoziții de artă din centrul Bucureștiului

Vizitarea expozițiilor va ocaziona descoperirea unor artiști în plină ascensiune, dar și a unei bogate selecții de opere artă, analiza varietății temelor artistice și primirea consultanței gratuite din partea unui reprezentant al Casei de Licitații A10 by Artmark în vederea stabilirii reperelor esențiale.

Deschide ușile Palatului Cesianu-Racoviță și descoperă noile expoziții.

De fiecare dată!

Altfel. Variat. Surprinzător.

Întotdeauna cu acces liber!


Brâncuși EXCLUSIV - O expoziție-eveniment de Ziua Națională BrâncușiO sculptură Brâncuși,  în premieră în România! Considerată pierdută, a fost redescoperită în 2023 și va fi expusă de Ziua Brâncuși la Artmark.

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”. Sculptura a fost recent adjudecată la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român.

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, în prezența doamnei Doina Lemny, istoric parizian de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist, aflată într-o vizită extraordinară în România. Doamna Doina Lemny va susține, cu această ocazie deosebită, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute. Începem astfel „Brâncuși Exclusiv”, o expoziție ce va fi liber deschisă publicului, până în data de 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

„Ziua Națională Brâncuși din fiecare an implică o evocare a personalității artistului devenit un simbol al creativității românești. Dar rareori se întâmplă să aducem în atenția publicului o operă care nu a fost niciodată văzută. Artmark prezintă anul acesta o operă cu totul inedită, considerată pierdută sau distrusă – după cum obișnuia artistul să procedeze. A fost reprezentată până acum printr-o singură fotografie din colecția colecționarului englez David Grob, care a fost prezentată în cadrul expoziției Brâncuși de la Timișoara – «Surse românești și perspective universale»”, a declarat, pentru Artmark, Doina Lemny.

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră. Acest bust apare și în fotografiile din atelierul lui Constantin Brâncuși din Piața Dauphine nr. 16 din Paris.

Sculptura înfățișează un portret de bărbat, dotat cu o impresionantă mustață à la française, și a fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie. Este, de fapt, portretul lui Achille Baldé, chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris. Lucrarea este reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou, și este o „verigă” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce va urma începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, iată doar câteva dintre cele mai cunoscute aforisme lăsate posterității de Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).

Evenimentul „Brâncuși Exclusiv” are susținerea Lidl – Cămara Noastră: Poftă de România.


Expozițiile speciale de Mărțișor: Cadoul de Bijuterie și Ceasuri și Bijuterii de LuxCel mai cunoscut ceas James Bond și 50 de carate de diamante, în licitație, de Mărțișor. Cele mai multe dintre bijuterii participă la licitația din 27 februarie cu prețuri de pornire excepționale: doar 100 de euro (o premieră Artmark!).

Se apropie primăvara și noi o vom întâmpina cu o colecție impresionantă de ceasuri și bijuterii importante. Vino să descoperi cadoul ideal de Mărțișor care, cu siguranță, va aduce o rază de lumină și bucurie în ochii celor dragi.

Vei găsi o varietate de ceasuri de la cele cu o vechime de peste un secol, așa cum este cazul ceasului-bijuterie Marvin sau rarului Rolex Officer, până la ceasuri noi care abia așteaptă să fie scoase din cutii. Acestora li se alătură o selecție completă din gama de modele Rolex, de la celebrele Datejust, Day Date, Air King, Milgauss, Yacht Master sau Submariner, continuând cu modele premium precum Daytona sau Sea-Dweller până la un rar Sea-Dweller Pro Hunter. Bijuteriile sclipitoare și încărcate de pietre prețioase de la prestigioasele case Tiffany, Vera Wang, Maison Tabbah sau Chopard completează tabloul colorat în tonuri primăvăratice.


Expoziția de Artă Postmodernă și ContemporanăDe la expresivitatea austeră a liniei lui Florin Mitroi sau cea încărcată de melancolie și familiaritate a lui Constantin Piliuță, la lucrările de factură cubistă sculptate în culoare de Marcel Iancu, selecția propusă aduce sub egida licitației de Artă Postbelică și Contemporană o serie de grafică și pictură românească, care se completează perfect pentru a divulga intențiile nealterate ale artiștilor de a-și expune propria viziune asupra lumii.

Adrian Ghenie, artistul de milioane de euro, din nou în România. Detaliile unui „Autoportret” de tinerețe.

Dintr-o listă lungă de artiști consacrați precum Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Geta Brătescu, Ion Bârlădeanu, Adrian Ghenie și alții, cu siguranță fiecare dintre aceste nume își găsește un loc bine meritat în colecții prestigioase.

Licitația aduce în atenția publicului și cei mai relevanți artiști emergenți ai momentului. Interpretarea controversată a Fecioarei cu pruncul, semnată de Paul Baraka, descrierile ludice ale adevărurilor Cătălinei Milea, anxietățile suprarealiste ale Emmei Păvăloaia sau simbolismul hipnotic al lui Remus Grecu, toate acestea sunt mărturii vizuale ale impresiilor și angoaselor sociale contemporane, care merită valorificate și conservate atât ca patrimoniu material, cât și în imaginarul colectiv.

Licitația din 20 februarie care include aceste opere are și o secțiune caritabilă, la care participă 18 lucrări, printre care și „Cariatidă” de Irina Dragomir, operă care a făcut parte din expoziția „Young Blood”, de la Art Safari (București, 2019). Cu banii strânși din vânzarea loturilor marcate cu inimă roșie, A10 by Artmark acordă o bursă de studii pentru încurajarea cercetării artei românești, de o manieră clasică și precisă, constând în realizarea de monografii cu privire la importanți artiști români de patrimoniu, amplu puși în valoare în piața de artă, însă insuficient cercetați academic și documentați în literatura de specialitate.


Expoziția de DesignCadouri de protocol cu valoare muzeală, primite de fostul ambasador al României la ONU, Nicolae Ecobescu, scoase la licitație, alături de obiecte deosebite ce au aparținut unei mari sportive românce, Valeria Bufanu-Ștefănescu.

S-a deschis expoziția primei licitații de design a sezonului, caracterizată prin eleganţa şi rafinamentul secolelor trecute, de la al XVIII-lea la al XX-lea, și prin grația educației iubitoare de artă. Au sosit la Palat deosebite piese de mobilier de autor și rare decorațiuni de interior, inclusiv o selecție de bunuri culturale excepționale din colecțiile unui ambasador al României la ONU, din vremea regimului comunist prezidat de Nicolae Ceaușescu – diplomatul Nicolae Ecobescu, și a unei mari sportive românce – Valeria Bufanu-Ștefănescu, de trei ori laureată la Jocurile Olimpice pentru România în anii 1970.

O colecție importantă de cadouri de protocol ce aparțin regretatului diplomat Nicolae Ecobescu – precum varianta miniaturală a turnului Milad din Teheran, din 1975 (dintr-un moment anterior realizării simbolicului proiect național al Iranului modern), cadou din partea Șahului Mohammad Reza Pahlavi, o delicată vază în tehnică Celadon, cu simboluri naționale, cadou în 1982 din partea președintelui Coreei de Nord, Kim Ir-sen, ori un set de splendide vaze în tehnică cloisonné, primit de la președintele Chinei, Deng Xiaoping, în 1978 – intră în mod inedit în vânzare în proxima licitație de artă decorativă de interior organizată de Artmark în luna februarie.

Aceste piese sunt un prilej ideal de a scotoci prin cotloanele istoriei, prin sertare secrete, toate fiind cadouri de protocol cu valoare muzeală, celebrând fostele și semnificativele relații pe care România le-a deținut și cultivat cu state importante din lumea din afara cercului de influență occidental (Asia, America de Sud, America Centrală, Europa de Est etc.), dar și cu state din Europa Centrală și de Vest (de la Marea Britanie și Franța la Elveția ori statele nordice). Fondurile obținute din vânzarea obiectelor din colecția personală a ambasadorului Nicolae Ecobescu vor fi direcționate către publicarea ultimelor volume din seria sa îndelung elaborată „România: Supravieţuire și afirmare prin diplomaţie în anii războiului rece”, precum și pentru crearea site-ului despre diplomația română din acele vremuri, care va cuprinde toate cele 17 tomuri, pentru publicul larg.

Sunt remarcabile, de asemenea, obiectele excepționale de colecție – precum un ceas cartel decorat în manieră Boulle ori biroul Regence bogat decorat cu atribute muzicale (cca. 1890) sau comoda Rococo „en tombeau”, decorată cu vrejuri vegetale din bronz aurit, realizată de Pierre Bernard, furnizor al Regelui Franței Ludovic al XV-lea, la jumătatea sec. al XVIII-lea. Este vorba despre o altă colecție a unei personalități românești: Valeria Bufanu-Ștefănescu, celebră fostă atletă multiplu laureată la Jocurile Olimpice în anii 1970, în vremea Nadiei Comăneci.


Tur Ghidat pentru Grupuri

Participanți: 5-10 persoane

Program: 10:00 - 16:00

Programare: 48 ore înainte

Acces: GRATUIT

Suport: Română și Engleză

Declar că sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale pentru comunicarea de mesaje cu conținut cultural și/sau comercial, pentru încheierea sau executare de contracte și că am citit și înțeles care sunt drepturile mele așa cum sunt prezentate în Politica de confidențialitate.

Nu ratați nicio expoziție sau licitație!

Abonați-vă la newsletter!

Urmărește-ne online