Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!
Licitația de Toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești #266/2017
145

Case la Baia Mare

Sándor (Alexandru) Ziffer

1880, Eger, Ungaria - 1962, Baia Mare
ulei pe pânză, 70 × 100 cm, semnat stânga jos, cu brun, "Ziffer Sandor"
Valoare estimativă: € 20.000 - 30.000

Starea de conservare: pentru informații tehnice, contactați ruxandra.dumitru@artmark.ro
 
neadjudecat

Ziffer a fost unul dintre artiștii îndrăgostiți de orașul adoptiv și avea să îi picteze diferitele străduțe și priveliști pe toată perioada în care a locuit în Baia Mare. Prima perioadă, 1905-1910, ulterior după 1930, sunt momentele care surprind cel mai bine pasiunea artistului pentru vedutele băimărene. Dacă în 1908 picta celebrul tabloul "Piața Centrală din Baia Mare" sau surprindea malul Săsarului, după 1930 peisajele par a se îndrepta către colțuri urbane mai greu recognoscibile. Chiar dacă malul Săsarului sau Moara orașului rămân principalele ținte picturale, Ziffer lucrează și colțuri mai puțin cunoscute, exersând aceeași paletă în tonuri crude. Prin artiști ca Ziffer, Baia Mare intră ușor într-o categorie aparte a orașelor puse pe pânză, dând istoriei artei imagini urbane emblematice. Dealul Florilor, Dealul Crucii, Biserica Reformată, Râul Săsar sau Monetăria sunt câteva din locurile surprinse de generații întregi de artiști ca Ferenczy Karoly, István Tóth, Tibor Boromizsa, András Mikola, Janos Krizsan sau Géza Kádár.
Peisajul de față, tipic ultimei perioade de creație băimăreană, ne prezintă un Ziffer mai temperat care surprinde natura prin tehnica făcută celebră în anii 20" - compoziție constructivă cu elemente geometrice clare, un desen clar și important în efectul final și o paletă cromatică eficientă, în tonuri puternice, crude, pe alocuri virulente, amintind încă o dată de creația fovilor ce îl marca la începutul secolului XX.

Bibliografie

Murádin Jeno, Szücs György, "Genius Loci", Baia Mare, 2014

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x