Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!
Licitația de Iarnă, inclusiv o selecție din colecția Dr. Ioan Dumitrescu-Popovici #311/2018
1T

Interior în casa artistului

[1928]

Jean Alexandru Steriadi

1880, Bucureşti - 1956, Bucureşti
ulei pe pânză, 65,5 × 85 cm, semnat și datat dreapta jos, cu negru, "Jean Al Steriadi, (19)28"
Valoare estimativă: € 9.000 - 16.000

Starea de conservare: pentru informații tehnice, contactați ruxandra.dumitru@artmark.ro
Proveniență:
până în 1964, colecția dr. Ioan Dumitrescu-Popovici;
1964-2004, patrimoniul Muzeului Național de Artă al României;
din 2004, colecția moștenitorilor familiei Dumitrescu-Popovici.
Informații documentare:
Opera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil, prin ordinul ministrului culturii, nr. 2349, din 02.08.2004.
 
Adjudecat: € 11.000

În timpul perioadei interbelice se remarca o predispoziție universală a artiștilor către peisaj, nud, natură statică și interior, înregistrându-se o decadență semnificativă a interesului pentru compoziția cu caracter social sau pentru arta portretistică. Printre ei se va afla și Jean Alexandru Steriadi, pictor și desenator realist al unei societăți aflate la acel moment într-o perioadă de restriște, care va păstra și dezvolta într-un cadru mai restrâns, aspectele verosimile ale artei noastre românești. Confirmarea sa ca pictor se realiza chiar înainte de finalizarea studiilor urmate la München și Paris, figurând încă din anul 1903 la Salonul de Toamnă din Paris. În țară expunea în același an, în cadrul Tinerimii artistice, aflată la a doua expoziție, eveniment la care de această dată era invitat un număr restrâns de artiști, pe lângă membrii fondatori, printre care figurau Jean Alexandru Steriadi, Apcar Baltazar și Alexandru Satmari. Artist viguros și original în expresia sa, artistul va fi apreciat de publicul prezent la exhibițiile sale dar și de critica vremii, care îi vor recunoaște noutatea coloritului și expansivitatea picturii sale. A doua sa expoziție personală, susținută în sala Exarcu a Ateneului Român, în anul 1910 va consemna succesul picturii sale temerare. Cu toate că perioada interbelică îngrădea destul de mult atmosfera artistică, Steriadi nu se va opri din a crea. Chiar dacă picturile sale vor fi mai rare, fără continuitatea roditoare cu care obișnuia, va continua să fie prezent la expozițiile Tinerimii artistice și în cadrul expozițiilor de grup. Oriunde se afla, la cafea, la un prieten, într-o piață, în mijlocul naturii sau în porturi, Steriadi va observa cu un deosebit spirit de cercetare gesturile spontane, atitudinile sincere, unghiurile de interioare, redându-le apoi în nuanțele unei palete vii de culori, manifestând o înțelegere realistă chiar și pentru obiectele izolate, pe care le muncește cu o mână grijulie și cu un ochi atent. (G.M.)

Bibliografie

Deac, Mircea, Jean Al. Steriadi, Ed. Meridiane, București, 1962
Dan, Călin, Jean Al. Steriadi, Ed. Meridiane, București, 1988

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x